Яка ситуація з інклюзивною освітою на Буковині?

16.08.2018 07:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У вівторок, 14 серпня, під час засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при обласній державній адміністрації обговорено план впровадження «інклюзивного навчання» рівного доступу шляхом забезпечення архітектурної доступності до закладів освіти для якісного навчального процесу дітей з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісного орієнтованих методів навчання з урахуванням індивідуальних особливостей навчального процесу.

За словами директора Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Оксани Палійчук, зросла кількість організації інклюзивного виховання у закладах дошкільної освіти, яке організовується у області з 2016 року. «У 2017/2018 навчальному році інклюзивне виховання організоване у 32 закладах дошкільної освіти області для 34 дітей з особливими освітніми потребами. У порівняні з минулим роком кількість дітей збільшилася на 31, закладів на 29», - зауважила Оксана Палійчук.

Вона сказала, що упродовж 2 років поспіль області, з субвенції державного бюджету, розподілено кошти для дітей з особливими освітніми потребами, які охоплені інклюзивним навчанням у закладах загальної середньої освіти, а саме у 2017 році у сумі 4 074,8 тис грн., 2018 – 6 161,9 тис. грн., які використовуються на оплату праці педагогам за проведення корекційно-розвиткових занять та на придбання спеціальних засобів корекції для дітей з порушеннями психофізичного розвитку. У 2017 році на обладнання використано – 876,3 тис. грн. та на оплату праці за проведення корекційно-розвиткових занять –  2 306,5 тис. грн.

За словами директора профільного Департаменту, з метою забезпечення кваліфікованої допомоги у засвоєнні навчального матеріалу учнями з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах всього по області працює 169 асистентів вчителя (78,2%), що на 75 посад більше ніж у минулому році (2016/2017 н. р. – 94). Та 30 асистентів вихователя у закладах дошкільної освіти.

Департаментом освіти і науки облдержадміністрації проводиться активна робота по створенню інклюзивно-ресурсних центрів.

Відповідно до кількості дітей від 0 до 18 років в області планується створення 13 інклюзивно-ресурсних центрів. Станом на 23.07.2018 прийнято рішення щодо утворення 13 інклюзивно-ресурсних центрів у 10 районах 2 ОТГ та м. Чернівці. До Єдиного Державного реєстру юридичних та фізичних осіб внесено 11ІРЦ. У серпні 2018 року планується відкриття ІРЦ відповідно до графіку відкриттів.

З метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на освіту Чернівецька обласна державна адміністрація 11.05.2018 підписала меморандум про співпрацю з Благодійним фондом Порошенка щодо створення в області мережі інклюзивно-ресурсних центрів і долучилася до Всеукраїнського проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

Кошти, які надійшли у 2018 році з державного бюджету на оснащення Інклюзивно-ресурсних центрів у сумі 2 700 тис. грн. розподілено між районами, ОТГ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews