Невідома Буковина: свята гора, яка лікує від хвороб

22.08.2018 18:15   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

На околиці містечка Вашківці Вижницького району Чернівецької області височіє Аннина гора. На горі — жіночий монастир, над входом напис: "Святая праведная Анна, моли о нас". Щороку 7 серпня на Анни й 14 на престольне свято святих мучеників Маккавеїв сюди сходиться 15–20 тис. паломників.

Люди навколішки долають 800 м крутим схилом або ж 1,5 км дорогою, щоб поклонитися святині, пише gazeta.ua

— Перші відомості про гору датовані ХІІІ століттям, — розповідає настоятелька монастиря Анна. — Старі люди переказують, що в часи, коли на наші землі нападали турки й татари, у містечку жила дівчина Анна. Якось нечестиві завойовники дійшли до Вашківців. Вражений красою дівчини, татарин захотів одружитися з нею. Анна побігла до високої гори, де стояла невеличка церква. Надіялася, що Бог врятує її. Переслідувачі кинулися слідом за нею. Тоді Анна впала на коліна й почала просити в Бога, щоб земля розійшлася і сховала її від знущань. Земля розступилася і прийняла Анну. На поверхні залишилася тільки коса. Розгніваний татарин наказав спалити церкву і відтяв косу шаблею. Але вітер розвіяв волосся, і з того часу на схилах гори росте цілюща шовкова трава, яку в народі називають Аннині коси.

Із часом православні відбудували церкву, а на легендарному місці поставили кам’яного хреста.

За радянських часів місцевий житель зняв хреста. До вечора його паралізувало. Тієї ж ночі його дружині начебто наснився сон. Голос сказав: "Поверніть те, що взяли". Коли хрест завезли назад на гору, чоловік одужав.

— Уже в наші часи благочестиві християни відродили на святому місці іночеську обитель, — веде далі настоятелька.

На схилах росте цілюща шовкова трава — Аннині коси

Сьогодні на горі живе майже 50 черниць. У нижньому храмі мучеників Маккавеїв є чудотворна ікона "Господь Вседержитель". До неї люди їдуть за зціленням.

— Оце недавно до нас приходила одна жінка, — каже сестра Марія з монастиря. — У неї була пухлина в грудях. Лікарі вже навіть день операції призначили. Вірите, після щирої молитви і приложення до ікони — зцілилася. Хтось може сказати, що це лікарі помилилися в діагнозі. Ніякої помилки! Чернівецькі медики знають про нашу чудотворну ікону і часто пацієнтів з онкозахворюваннями направляють на Аннину гору. Відколи діє наш монастир, зафіксовано більше десятка випадків зцілення від раку.

Черниці кажуть, що чудотворна ікона зцілює й від астми, церебрального паралічу, сліпоти.

— 2004-го був унікальний випадок, — продовжує сестра. — До нас прийшла вагітна. На ультразвуковому дослідженні їй сказали, що дитина народиться потворною. Запропонували зробити аборт. Але жінка щиро молилася, і на Андрія в неї родився здоровенький хлопчик. Андрійком назвали.

Ті, хто бував на Анниній горі, стверджують, що після прикладання до чудотворної ікони благополучно закінчується переважна більшість судових справ.

— Часто до нас ідуть брати благословення люди, які виїздять на заробітки. Студенти приїздять, як екзамени здають. Навіть коли у вирій відлітають журавлі, вожак сідає на головний хрест храму. Птахи роблять обліт, ніби просять благословення, — каже сестра Марія.

Ті, кому ікона допомогла, підносять подарунки: золоті персні, обручки, сережки, ланцюжки з кулонами. Прикраси висять біля ікони за склом. Із Чернівців до Вашківців — 50 км. Сюди курсує автобус. Паломники зупиняються в місцевих. За добу віддають 15–20 грн.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець