У Чернівецькій області говорять про проблеми неофіційної зайнятості

31.08.2018 22:07   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


Для привернення уваги громадян до проблеми неофіційної зайнятості представники Фонду проводять виїзні прийоми в населених пунктах області, зустрічі з мешканцями об’єднаних територіальних громад та громадськими організаціями краю. 

Роз’яснюючи людям залежність розміру майбутньої пенсії від тривалості страхового стажу та розміру легальної заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, пенсійники закликають буковинців дбати про своє майбутнє заздалегідь, у жодному разі не погоджуючись на нелегальну працю та заробітки, приховані від держави «у конвертах». При цьому наголошують, що тільки офіційно оформлені трудові відносини здатні забезпечити соціальний захист, гарантований державою, та гідні, справедливі  пенсії.

Про важливість легалізації праці й заробітку розповідають  працівники сервісних центрів на заняттях«Школи майбутнього пенсіонера», під час проведення Днів Пенсійного фонду роз’яснюють  буковинцям негативний вплив тіньової зайнятості та заробітків.

На зустрічах з трудовими колективами  та представниками приватного бізнесу закликають роботодавців бути чесними та відповідальними  за найманих працівників, наголошуючи на необхідності дотримання трудового законодавства,  зокрема, офіційного оформлення трудових відносин та легальної оплати праці. Пояснюють, що тіньова зайнятість призводить до втрати права на отримання соціальних гарантій, передбачених законодавством України.

Принагідно розповідають  краянам про зручні електронні сервіси Пенсійного фонду, за допомогою яких можна відстежувати персональні дані щодо нарахованої заробітної плати, сплачених внесків та тривалості зарахованого страхового стажу, замовляти й отримувати онлайн потрібні довідки з підтвердженням QR-кодом, пояснюють  порядок реєстрації на Веб-порталі Пенсійного фонду України.

Фахівці пенсійної  служби проводять зустрічі з учнями та студентами,  навчають представників молодого покоління  піклуватись про своє майбутнє заздалегідь, обираючи порядних роботодавців та високо оцінюючи набуті знання.

З метою привернення уваги мешканців краю до важливої проблеми трудових відносин, пенсійна служба організовує флешмоб-акції, які краяни активно підтримують. Завдяки популяризації цієї актуальної тематики до заходів на підтримку легальної зайнятості долучаються користувачі соцмереж,  які з ентузіазмом підхопили оголошену пенсійниками краю фейсбукову естафету-челендж «Я – за легалізацію праці!».

Для обговорення питання легальної зайнятості  та пошуку шляхів його вирішення в області проводятьсяспеціальні семінари, наради  та зустрічі за круглим столом, під час яких фахівці пенсійної служби обговорюють з органами влади, представниками соціальної, фіскальної та виконавчої служб шляхи взаємодії у справі  виведення з тіні фактів нелегального використання найманої праці та мінімізації зарплати.

Довідково.

З початку року на Буковині проведено більше шести сотень виїзних прийомів до населених пунктів області та зустрічей з мешканцями об’єднаних територіальних громад, близько двох сотень зустрічей з представниками громадських та ветеранських організацій, більше двохсот роз’яснювальних заходів у центрах зайнятості,  понад сотню зустрічей з учнівською та  студентською молоддю, проведено більше двох сотень занять «Школи майбутнього пенсіонера», понад сотню Днів Пенсійного фонду, близько двох сотень засідань круглого столу, півсотні флешмоб-акцій з популяризації легалізації зайнятості.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews