У Чернівцях говорили про надання житла учасникам ООС

24.09.2018 20:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


У понеділок, 24 вересня, в облдержадміністрації під керівництвом першого заступника голови ОДА Михайла Павлюка за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та народного депутата України Максима Бурбака відбулась зустріч з представниками громадських організацій внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та учасників ООС.

Під час зустрічі обговорювались два питання - надання житла учасникам Операції об’єднаних сил (ООС) з числа внутрішньо переміщених осіб та надання земельних ділянок учасникам ООС.

Перший заступник голови ОДА Михайло Павлюк привітав учасників круглого столу зауваживши про значимість і важливість події. Посадовець зауважив, що це вже вкотре в стінах облдержадміністрації відбуваються подібні зустрічі, де кожен учасник може висловити зауваження, пропозиції, поставити питання та почути пряму відповідь.

Участь у засіданні взяв голова ГО «Громадський рух учасників АТО та громадян з тимчасово окупованої території «Нова нація» Микола Греков.

За інформацією Департаменту соцзахисту облдержадміністрації, на разі в Чернівецькій області на обліку в Єдиному реєстрі пільговиків перебуває 4883 учасника бойових дій, а в Єдиній базі обліку внутрішньо переміщених осіб  - 2441, з них 25 учасників бойових дій є внутрішньо переміщеними особами.

Основним питанням стало обговорення прийнятої Урядом 18 квітня 2018 року постанови №280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», якою затверджено Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилих приміщень для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

За словами заступника директора Департаменту соціального захисту облдержадміністрації Юрія Півня, відповідно до Порядку мають право на отримання грошової компенсації внутрішньо переміщені особи, яківизнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов відповідно до Житлового кодексу Української РСР та перебувають протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

«Тобто є дві головні вимоги для того аби воїни-атовці з числа вимушених переселенців могли отримати житло, - зауважив Михайло Павлюк, - перша, це треба бути зареєстрованим і не менше року стояти на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, а друга умова – це стати на квартирну чергу. На той момент, коли треба було подавати список від області на Мінсоцполітики, виявилось, що з 25 осіб, що зареєстровані в Чернівецькій області, лише двоє зареєстровані в системі але вони не були на квартирній черзі».

Разом з тим перший заступник голови облдержадміністрації зауважив, що обласна виконавча влада докладає максимум зусиль аби ті, хто захищав територіальну цілісність та незалежність держави отримали все соціальне забезпечення гарантоване державною.

«Після проведення Департаментом соціального захисту населення додаткової інформаційно-роз’яснювальної роботи, 10 осіб із зазначеної категорії здійснили постановку на квартирний облік для поліпшення житлових умов», - зазначив Михайло Павлюк.

На початку вересня від Міністерства соціальної політики надійшов лист щодо уточнення потреби в коштах для забезпечення житлом учасників бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно Департаментом поінформовано Мінсоцполітики про 10 осіб, які перебувають на квартирному обліку та потребу в  сумі 11 479,8 тис. грн.

Окрім вищезазначених внутрішньо переміщених осіб в Чернівецькій області на обліку в ЄДАРПі перебуває 15 сімей внутрішньо переміщених осіб. На даний час триває робота щодо постановки даної пільгової категорії осіб на квартирний облік, відповідно до вимог постанови КМУ від 18.04.2018 № 280.

Михайло Павлюк подякував всім учасникам круглого столу за ініціативу та конструктив. «Всі думки, які були висловлені сьогодні, мають бути матеріалізовані», - зауважив посадовець.

Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації доручено здійснювати постійний моніторинг обговорюваного питання, а також вивчити можливість запровадження окремої обласної програми (чи включити питання у вже існуючу) по забезпеченню житлом учасників АТО з числа ВПО.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews