На Буковині розвивають медичне обслуговування у сільській місцевості

29.09.2018 07:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На виконання Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» в області проведено комплекс заходів.     

Розпорядженням обласної державної адміністрації від 10 січня 2018 р. №15-р, в Чернівецькій області створено Медичну раду реформ, засідання якої відбулося  29.01.2018. Після детального вивчення та обговорення проекту Перспективного плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в Чернівецькій області, Медичною радою реформ було одноголосно схвалено вищезазначений Перспективний план.

Відповідно до сформованого  Перспективного плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги, в Чернівецькій області передбачено створити:

       16 центрів первинної медико-санітарної допомоги (обслуговують від 15 тис. нас.);

       89 амбулаторій групової практики (обслуговують від 3 тис. нас.);

       81 амбулаторію моно-практики (обслуговують близько 2 тис.нас.);

       223 пункти здоров’я (обслуговують близько 750 осіб).

На сьогодні в Чернівецькій області функціонує 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги в сільських адміністративних районах, 186 амбулаторій  загальної  практики - сімейної медицини, а також у м. Чернівці - 2 центри первинної медико-санітарної допомоги та 6 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини.

Кошти на модернізацію закладів охорони здоров’я передбачено за рахунок  субвенції з державного бюджету місцевому бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості у сумі 157 837,0 тис. гривень (2017 р.) та 39 459,2 тис. гривень (2018 р.), що у загальній сумі складає 197 296,2 тис. гривень.

13 квітня 2018 року в Міністерстві охорони здоров’я України було  розглянуто проект Плану спроможних мереж надання первинної медичної допомоги в Чернівецькій області. За результатами розгляду проект Плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в Чернівецькій області погоджено.

В області проведено роботу з опрацювання на місцях та відбору переліку проектів  7 об’єктів будівництва закладів охорони здоров’я, що реалізуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості Чернівецької області. Крім цього, Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації забезпечує заклади охорони здоров’я медичним супроводом в процесі реорганізації бюджетних установ у державні та комунальні некомерційні підприємства.

Наразі в Чернівецькій області зареєструвалися в електронній системі охорони здоров'я 657 лікарів, 45 закладів підключено до електронної системи охорони здоров’я, 463 709 пацієнтів уклали з лікарем декларації від початку кампанії. Чотирнадцять центрів первинної медико–санітарної допомоги реорганізувалися в комунальні некомерційні підприємства (далі – КНП) та сім амбулаторій загальної практики сімейної медицини – у КНП, а також у місті Чернівці 7 закладів охорони здоров’я реорганізувалися у КНП.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews