Сміття у Чернівцях заховають під землею

30.09.2018 19:15   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар
У місті планують збудувати підземні смітники, принаймні їх обіцяють облаштувати спочатку у центральній частині Чернівців.

Ідея облаштування підземних контейнерів для збору сміття – далеко не нова. Це досить звична практика на Заході. Навіть в Україні вже кілька років діють такі системи. Зокрема навіть у наших сусідів у Хмельницькій області.

Ідея цього досить проста – замість сміттєвих баків над землею, які смердять, звідки вітер розносить сміття, або вони слугують джерелом їди та засобів для існування безхатькам, облаштовують підземну конструкцію. На горі розташований так званий приймач сміття, а під землею контейнер на кілька тонн (чи кубометрів).

Окрім естетичної вигоди, це дозволить збільшити обсяги смітників, в перспективі з’явиться можливість для сортування сміття, зникне сморід тощо.

Проте деструктивним моментом залишається саме людський фактор. Бо окремих нащадків приматів навіть складно навчити викидати сміття не повз баки. А про користування підземними спорудами чи сортування сміття - і говорити годі.

Для прикладу, на одному з центральних каналів України демонстрували, що люди вперто не кидають сміття до підземного контейнера. А кладуть поряд та спокійно йдуть.

Схожа ситуація у наших сусідів з Хмельницького. Там, окрім цієї проблеми, є й інша – великогабаритне сміття чи будівельні рештки.

- Часто отвір у підземний контейнер заблокований великогабаритним сміттям, як-от, чистиною дивана чи інших меблів. Або взагалі туди намагалися запхнути чималі мішки із залишками штукатурки та плитки, - каже мешканка Хмельницького Юлія. – А дехто просто викидає за звичкою сміття повз бак. Залишає поруч чи кидає поверх цієї конструкції. Тобто люди або не знають, як цим користуватися (хоча це дуже просто), або банально не бажають напружуватися.

Схожа ситуація в Києві. Там також поруч продовжують викидати будівельне сміття, пакети з побутовим, або взагалі висипають із відер.

У Чернівцях також хочуть облаштувати підземні смітники. Спочатку це планують зробити у центральній частині міста. Хоча такі конструкції передбачено також для спальних районів, де поряд є багато контейнерів зі сміттям.

- Сьогодні розглядаємо можливість у центральній частині міста зробити підземні смітники. Приїздили фахівці з Києва та Хмельницького (вони облаштовували такі смітники у Києві, Хмельницькому та Харкові), - каже секретар Чернівецької міської ради Василь Продан. - Ідея мені подобається, щоб прибрати з центральної частини міста смітники і зробити їх підземними. Мені здається, це було б доречно.

Наразі питання, хто буде облаштовувати ці підземні смітники, відкрите. Адже для цього не лише потрібні кошти, але й спеціальна техніка, яка має витягувати ці контейнери з-під  землі та зсипати у спецавтомобілі.

- Має відбутися тендер, і хто його виграє – отримає право для облаштування таких підземних смітників. Ми обов’язково братимемо участь у конкурсі, бо це важливе питання для міста, - розповідає директор КП «Спецкомунтранс» Олександр Летучій. – Загалом це не так дорого облаштувати підземний смітник. А автомобіль можна дообладнати спеціальними пристроями. Аби обслуговувати ці контейнери. Наприклад, за інформацією фахівців, які приїздили у місто, облаштування одного такого контейнера коштує 10 тисяч євро. На вулиці Франка у Чернівцях є підряд 10 контейнерів і їх можуть замінити лише два підземних. Проте потрібно ще вивчити, щоб дозволяли підземні комунікації облаштовувати такі споруди.

Також, за словами директора комунального підприємства, не усі контейнери будуть лише у старій частині міста. Їх планують встановлювати також у спальних районах. Скажімо, на вулиці Небесної Сотні поруч розташовано чимало сміттєвих баків. Їх планують замінити підземними конструкціями.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд