Недобросовісних буковинських роботодавців будуть штрафувати

04.10.2018 21:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

З 5 жовтня 2018  року Державна служба з питань праці, Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд України, Національна поліція та інші центральні органи  виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування вживатимуть заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення відповідно до наданих повноважень.

Про це повідомила на брифінгу директор департамену праці та соціального захисту населення міської ради Людмила Березовська.

У складі департаменту праці та соціального захисту населення міської ради з 1 червня 2018 року створено відділ контролю за додержанням законодавства про працю. Його очолив Іларій Мінтянський. У відділі працює троє працівників. Відповідно до законодавства до відання цього відділу, зокрема,  належать:  здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством;  накладання штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Інспектори праці відділу контролю департаменту праці та соціального захисту населення міської ради мають право на здійснення інспекційних відвідувань з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин. Найбільше порушень, на думку  працівників департаменту, в сфері торгівлі, готельно-ресторанному бізнесі, громадського харчування та на будівництві.

За недопущення інспектора до  перевірки до роботодавця застосовуються штрафні санкції у розмірі 100 мінімальних заробітних плат (3723 грн. х100 =372 300 грн.) . У разі, якщо підприємець не уклав трудовий договір з працівником, не повідомив про найм працівника державну фіскальну службу, офіційно виплачує лише частину заробітної плати, а решту доплачує «у конверті», укладає цивільно-правову угоду або договір як з ФОПом із своїм працівником, який виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці, йому загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (3723 грн.х30= 111 690 грн.) за кожного працівника. Окрім того, якщо громадянин проводить діяльність без реєстрації як юридична особа або ФОП і при цьому наймає працівників, застосовується штраф у розмірі 1000-2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17000 – 34 000 грн).

Мораторій на проведення контрольних заходів відділом не розповсюджується (Постанова КМУ від 18.12.2017р. №1104), а виявлення в процесі роботи, зокрема, неоформлених працівників стане важливою складовою у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців. Працівники мають бути соціально-захищені, їх трудові права не повинні порушуватись, а роботодавці, в свою чергу,  повинні дотримуватись виконання законодавства.

За матеріалами прес-служби Чернівецької міської ради.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews