Реформи зблизька: Чернівці й Рівне під час телемосту ділилися досвідом

05.10.2018 20:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Про розвиток малого і середнього підприємництва, залучення інвестицій в регіони в контексті реформи децентралізації під час телемосту «Реформи зблизька: Чернівці – Рівне».

4 жовтня директор Департаменту регіонального розвитку обласної державної адміністрації Віктор Подорожний взяв участь у прямому ефірі проекту «Реформи зблизька: Чернівці - Рівне», який у місті Чернівці проводила телерадіокомпанія «Рівне 1».  

Головними питаннями ефіру стали реформа децентралізації – фінансування на розвиток інфраструктури ОТГ та підтримка фермерства у регіоні.

Під час ефіру Віктор Подорожний розповів, що за оцінкою уряду та Міністерства регіонального розвитку України Чернівецька область  займає  5 місце за соціально-економічним розвитком. «Левову частку з усіх  зареєстрованих  суб’єктів господарювання,  а їх  є  майже 62  тисячі, приблизно 75% займає  малий і середній бізнес, - зауважив посадовець. - В рамках  Комплексної програми розвитку малого і середнього підприємництва у Чернівецькій області на 2017-2018 роки проводиться ряд  заходів,  спрямованих на розвиток малого і середнього бізнесу, зокрема запроваджено часткову компенсацію відсоткових ставок за залученими  кредитами суб’єктами  господарювання в пріоритетних  галузях  економіки».

Також, директор Департаменту регіонального розвитку повідомив, що обласна державна адміністрація за підтримки проекту «Діалог зі сприяння торгівлі» 16 жовтня 2018 року проведе засідання круглого столу на тему: «Легкість переміщення товарів через кордон: національний та регіональний виміри». Участь у заході візьмуть представники Чернівецької митниці ДФС, Держпродспоживслужби, Укртрансбезпеки, підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, громадських та бізнес-асоціацій. Основною метою заходу є налагодження партнерських стосунків та взаєморозуміння між бізнесом та владою, як важливої передумови створення сприятливого бізнес-середовища та покращення якості бізнес-процесів.

Починаючи з 2017 року, в області індекс промислової продукції набув позитивних значень, так вперше з 2013 року забезпечено зростання обсягів промислового виробництва за підсумками року (на 6,7%). У 2018 році позитивну динаміку збережено, більше того Чернівецька область серед лідерів за темпом зростання промислового виробництва. Так за підсумками січня - серпня 2018 року обсяги виробництва промислової продукції збільшились на 7,5%, відповідно область знаходиться на 3 місці серед регіонів України за даним показником.   

В. Подорожний зазначив, що у 2018 році під час створення об’єднаних територіальних громад обов’язково враховується економічна складова потенційної ОТГ, зокрема й можливості розвитку малого та середнього  бізнесу.

Разом із передачею  фінансових ресурсів та повноважень на місця, уряд покладає відповідальність за їх використання на керівництво об’єднаних територіальних громад, що стимулює до співпраці також й іноземних інвесторів. На прикладі Глибоцької  ОТГ, де створено  молочний кооператив у с. Михайлівка «Добрі Ґазди», продемонстровано результат  реформи децентралізації та залучення грантових коштів.

Директор департаменту регіонального розвитку в прямому ефірі  повідомив, що  обласною державною  адміністрацією 26 квітня 2018 року за участю голів ОТГ Чернівецької області, експертів з питань децентралізації та представників ЗМІ, відбулась презентація інвестиційних паспортів об’єднаних територіальних громад Чернівецької області. Зазначені інвестиційні паспорти були розміщені на сторінці Департаменту регіонального розвитку офіційного веб-сайту обласної державної адміністрації в рубриці: «Інвестиційна діяльність»  (https://bukoda.gov.ua/page/group/147#undefined1), де міститься інформація про інвестиційний потенціал  кожної з 26  ОТГ Чернівецької області.

В. Подорожний зазначив, що для об’єднаних територіальних громад існує  потужна державна фінансова підтримка, зокрема з коштів державного фонду регіонального розвитку Чернівецькій області виділено майже 168 млн. грн., а для реалізації 13 проектів на території  ОТГ спрямовано  приблизно  60 млн. грн.

Також, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 квітня 2018 №201-р Чернівецькій області розподілено  68,3 млн. грн. інфраструктурної субвенції, яка спрямована на покращення дорожньої інфраструктури,  об’єктів соціальної  сфери, тощо. Важливо те, що  об’єднані громади  самостійно  вирішують на які проекти і в якому напрямку використають  кошти субвенції. Також, постійним джерелом підтримки в місцевих бюджетів залишається субвенція на соціально-економічний розвиток. У 2018 році Чернівецька область отримала 116,6 млн. грн., з яких близько 80 млн. буде спрямовано на розвиток територій об’єднаних територіальних громад.

Підсумовуючи сказане, директор Департаменту регіонального розвитку звернув увагу телеглядачів, що реформа децентралізації  демонструє  цілком  позитивні результати, особливо у Чернівецькій області.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews