Представники ЗМІ Буковини ознайомилися з роботою сільськогосподарських кооперативів

08.11.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Шостого листопада представники ЗМІ області ознайомилися з роботою сільськогосподарських обслугоючих кооперативів, що діють на території Путильського та Вижницькому районах. Це - СОК «Дари Гуцульщини» та СОК «Банилів».

Перший спеціалізується на заготівлі, сушці, заморожування карпатських грибів, ягід, трав. Кооператив створений у 2015 році при реалізації економічного компоненту в проекті «Місцевий розвиток громад» Спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

У рамках проекту кооператив отримав близько 35 тис. євро для розвитку. Умовою проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» було те, що члени кооперативу мали зібрати кошти в сумі 20% від загальної вартості мікропроекту.

У кооперативі «Дари Гуцульщини» 23 члени. У цеху для переробки є все необхідне обладнання: сушильну та холодильну камери, різку для грибів, ваги, гідравлічний візок для перевезення ящиків із готовою продукцією. Нещодавно було придбано потужний генератор.

Голова кооперативу Сергій Терен розказав журналістам, що прагне вийти на міжнародний ринок продукції.

Також представники засобів масової інформації оглянули сільськогосподарський обслугоючий кооператив «Банилів». Стоворений також у 2015 році, він спеціалізується на обробці ґрунту та налічує 27 членів.

Як зазначив голова кооперативу Петро Кузь, основна мета кооперативу – спільний обробіток грунту задля покращення якості сільськогосподарської продукції.

координатор проекту Австрійської Агенції Розвитку та Програми розвитку ООН «Сталий розвиток сільських територій Чернівецької та Одеської областей» Олександр Ковальчук розповів, що однією з найважливіших цілей проекту – мешканці сільських територій змогли заробляти кошти та розвиватися в Україні, не покидаючи власних родин, виїжджаючи закордон.

Довідково. Станом на 1 листопада 2018 року в області діють 74 сільськогосподарські  кооперативи, з яких 35 – споживчої кооперації та 39 підприємств з організаційно-правовою формою господарювання «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив». При реалізації економічного компоненту в проекті «Місцевий розвиток громад» Спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН створено п’ять сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи (СОК «Церенкуца», СОК «Дари Гуцульщини», СОК «Шептчанка», СОК «Банилів», СОК «Еко Перспектива») в яких було впроваджено 10 проектів, загальна вартість яких становить 4,51 млн. грн., з яких 3,56 млн. грн., кошти ПРООН, 832,35 тис. грн. кошти членів кооперативів, при кожному із кооперативів створено технічно-інформаційні центри на які було виділено 100 тис. грн.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews