На Буковині діятиме програма поводження з твердими побутовими відходами

10.11.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

В ОДА готують Комплексну програму поводження з твердими побутовими відходами у Чернівецькій області на 2019 - 2021 роки. Повідомляє прес-служба ОДА.

9 листопада 2018 за ініціативи управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації відбулась нарада з питання підготовки Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами у Чернівецькій області на 2019 - 2021 роки.

У нараді взяли участь керівництво управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, представники управління екології та природних ресурсів ОДА, кафедри екології та біомоніторингу, кафедри гідрометеорогії і водних ресурсів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, радник голови облдержадміністрації Зіновій Бройде.

Заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Басараб відзначила, що напрацювання, викладені у розділах програми, передбачають створення системи комплексного поводження з побутовими відходами. Комплексне поводження з відходами являє собою стратегічний підхід до управління твердими відходами, що охоплює всі джерела і всі аспекти, такі як: утворення, розділення, транспортування, сортування, оброблення, утилізація та видалення з акцентом на досягненні максимальної ефективності використання ресурсів.

Також наголошувалось на необхідності її розроблення у відповідності до чинного законодавства, стандартів та напрацьованих матеріалів з цього питання, зазначалось про важливість застосування геоінформаційних технологій, досвіду роздільного сортування побутових відходів в інших країнах, в т.ч. досвіду Румунії, участі в міжнародних проектах.

Обговорювалось проблема щодо функціонування в Чернівецькій області сортувальних ліній, особливо, сміттєсортувального заводу.

Зазначалось, що при впровадженні програми поводження з твердими побутовими відходами необхідно враховувати 3 складові:

- запобігання утворенню ТПВ (роз’яснювальна робота, білборди, буклети, діяльність волонтерів, проведення певних заходів, наприклад проведення пропаганди «покупок без поліетилену» тощо);

- роздільний збір ТПВ та його переробка (співпраця з промисловими підприємствами, логістика переробки ТПВ);

- захоронення решти відходів на полігонах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews