На медицину в Чернівцях виділили додаткові кошти

11.11.2018 08:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


Відповідно до плану роботи Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, у конференц-залі міської дитячої клінічної лікарні відбулося чергове засідання колегії Департаменту ОЗ.

У його роботі взяв участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук.

«Показником роботи медичної спільноти краю є її лідерські місця у загальнодержавному рейтингу Міністерства охорони здоров’я України. У цьому заслуга всіх і, не зупиняючись на досягнутому, медичні працівники області мають постійно працювати над поліпшенням якості надання медичної допомоги населенню та наближенням їх до людей, водночас не втрачаючи надбань попередніх років», – відзначив очільник області.

У зв’язку з цим він наголосив на важливості впровадженні медичної реформи, розповів про залучення всіх джерел фінансування для покращення матеріально-технічного стану лікувальних закладів (зокрема з 20 млн грн. бюджету розвитку області на 2018 рік 16 млн. грн. було скеровано саме на медичну галузь краю) та про обсяги зробленого за останні три роки. Принагідно у зв’язку з відзначенням 100-ліття Буковинського віча О. Фищук вручив кращим медпрацівникам області нагороди та відзнаки.

Принагідно приємну інформацію повідомила також директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Оксана Андрієць. З її слів, для придбання інсуліну хворим на діабет буковинцям, на проведення процедури гемодіалізу та на заробітну плату медичним працівникам краю до кінця року область днями було додатково профінансовано на 34 млн грн.

Після цього учасники колегії перейшли до розгляду питань порядку денного. З питання реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я, зокрема на локальні спалахи інфекційних хвороб виступив координатор групи експертів за фахом «Епідеміологія» ДОЗ, завідувач відділу епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Юрій Падурару. З його слів, з початку року в області сталося вже 78 таких випадків, левову частку з яких – 73 склали спалахи кору. Зважаючи на ситуацію, за участю фахівців ДОЗ, обласного лабораторного центру МОЗ та БДМУ було створено оперативний штаб для активного реагування на нові випадки, а для покращення контролю за станом профілактичної вакцинації протягом жовтня-листопада до ЛПЗ області здійснюються моніторингові візити тощо.

Після активного обговорення цього актуального не лише для нашої області питання, учасники засідання колегії розглянули аналіз  показників рейтингової оцінки діяльності закладів охорони здоров’я області за дев’ять місяців 2018 року.

Як відзначила у своєму виступі з цього питання координатор групи експертів за фахом «Організація і управління охороною здоров’я» ДОЗ, начальник Чернівецького обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, інженерно-технічного та фармацевтичного супроводу діяльності закладів охорони здоров’я області Світлана Леонець, оцінка діяльності системи надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я адмінтериторій здійснюється шляхом вивчення показників, які характеризують структуру, використання ресурсів охорони здоров’я, доступність, якість та ефективність її надання, що дає змогу визначити проблемні питання медичної галузі як в цілому по області так і в розрізі адміністративних територій, а відтак – прийняти управлінські рішення з планування заходів щодо поліпшення показників стану здоров’я населення й ефективності використання ресурсів галузі.

Згідно з аналізом рейтингових показників, серед 11 адміністративних територій області у трійку лідерів увійшли: Сторожинецький, Глибоцький, Хотинський райони, які набрали максимальну кількість балів, а аутсайдером став Сокирянський. При цьому, порівняно з минулорічним рейтингом, покращилась ситуація у Хотинському районі – з VІІ місця він піднявся на третє, у Путильському районі (з ХІ місця на VІІI) та у Кельменецькому, який торік був десятим, а тепер сьомим. Водночас деякі інші адмінтериторії минулорічні показники відчутно погіршили. Крім загальної характеристики рейтингу, С. Леонець зупинилася на окремих показниках його оцінки, зокрема моніторингу проведення первинного вакцинального комплексу дітям до року, флюорографічних обстежень, ультразвукового скринінгу тощо.

Так, показник своєчасності охоплення щепленнями дітей до року був найвищим у Глибоцькому (55,4%) і Сокирянському (55,7%) районах та м. Чернівцях (50,3%), при самому низькому рівні у Кельменецькому – 17,6%. Причому, порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей показник покращився і в цілому по області (з 29,6% до 42,1%), і у районах.

Останнім у порядку денному було питання готовності ЛПЗ області до зими. За словами начальника управління фінансової політики, звітності та правового забезпечення  ДОЗ Івана Тріски, підготовку до роботи в осінньо-зимовий період всі медичні установи області провели на належному рівні і до початку опалювального сезону до подачі теплоносія були готові всі 43 котельні, які є на балансі ЛПЗ. У повному обсязі ними було проведено заміну інженерних мереж (тепло- й водопостачання та водовідведення), а станом на сьогодні запас вугілля і дров складає 91-93% від плану.

Крім порядку денного, учасники засідання колегії ДОЗ розглянули низку інших важливих питань, основним із яких був стан захворюваності на кір в області та охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями, з якого принципову оцінку роботі медиків комісійно обстежених закладів дала заступник директора ДОЗ Марія Поліщук. З усіх питань було прийнято відповідні рішення.      

За матеріалами прес-служби ДОЗ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews