У Ставчанській ОТГ відбудуться вибори

23.11.2018 07:11   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Вже чотири роки триває одна  з найуспішніших реформ України – реформа децентралізації, яка визначена головним пріоритетом державної політики.

На цей час в Чернівецькій області утворено 33 об’єднані територіальні громади, з  яких 26 перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з Державним бюджетом України, у 2 ОТГ – Герцаївській та Заставнівській, перші вибори голів та депутатів місцевих рад проведено 29 квітня 2018 року, ще 1 ОТГ створена на базі міста обласного значення Новодністровськ і тому добровільне приєднання територіальної громади  села Ломачинці відбулось за спрощеною процедурою без призначення додаткових виборів. Крім цього у 4 ОТГ, Ставчанській, Чагорській, Неполоковецькій та Хотинській, призначено перші місцеві вибори на 23 грудня 2018 року.

Однак, ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва  від 2 листопада 2018 року в справі № 640/18007/18 про забезпечення адміністративного позову, якою до вирішення спору по суті зупинено дію рішень відповідних місцевих рад, територіальні громади яких увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, в яких Центральна виборча комісія постановою від 12 жовтня 2018 року № 156 призначила на неділю,  23 грудня 2018 року, перші місцеві вибори та оголосила з 3 листопада  2018 року початок виборчого процесу таких виборів.

Зазначена ухвала стосується й Ставчанської ОТГ Чернівецької області, у зв’язку з чим ускладнено виборчий процес у громаді, створення якої передбачено перспективним планом формування територій громад Чернівецької області,  а також волевиявленням Ставчанської та Малятинецької територіальних громад, зафіксоване у рішеннях відповідних місцевих рад.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив з  цього приводу: "Заходи забезпечення позову не можуть зупинити процес призначення, підготовки та проведення виборів. Частиною четвертою статті 151 КАС України визначено, що заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів. Ухвалене рішення Окружного адмінсуду Києва про зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних рад жодним чином не впливає на призначені вибори в ОТГ".

Центральна виборча комісія постановою від 12 жовтня 2018 року № 156 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року" призначила на 23 грудня 2018 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів за переліками згідно з додатками, а також оголосила про початок з 3 листопада 2018 року виборчого процесу перших місцевих виборів, призначених пунктом 1 цієї постанови,  відповідно до якої вибори призначено й у Ставчанській ОТГ.

З метою унормування виборчого процесу та вирішення ситуації, що сталася довкола судового позову та виборчого процесу у 34 ОТГ, Центральна виборча комісія постановила звернутися до Верховної Ради України  та Кабінету Міністрів України.

З текстом постанови ЦВК від 08.11.2018 №203 можна ознайомитись за посиланням:http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/ShowCard?id=44057&what=0.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews