Чернівчани вшанували жертв Голодомору 1932-1933 років

24.11.2018 21:23   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

24 листопада у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів та 85-ми роковинами Голодомору в Україні  в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк спільно з краянами, духовенством та громадськістю зібралися біля пам’ятного знаку жертвам голодомору на розі вулиць Руської та Шевченка, аби згадати усіх тих, хто був приречений на муки голодної смерті.

Всечесні отці відслужили панахиду за безвинними жертвами голодоморів, після чого буковинці помолилися за їх душі.

Під час мітингу-реквієму Михайло Павлюк звернувся до присутніх:

«Знищити українців було головною метою організаторів голодомору, ліквідувати нашу мову, нашу культуру, наші традиції, переписати нашу історію, розтоптати нашу ідентичність – все те, що робить нас унікальними у цьому світі. Але їм не вдалося… Ці слова стали основою виступу відомого українського історика Володимира В’ятрович на нещодавньому міжнародному форумі, присвяченому цій страшній події. І дійсно: ми вижили, тому що ми пам’ятаємо. І на підтвердження цих слів в ці дні до 85-х роковин жертв голодомору-геноциду ми всі – українці по всьому світу, і у всіх містах України,  завдяки таким людям, як Іван Салевич, і добропорядним громадянам – ми збираємося тут, на цьому сакральному місці, аби віддати шану, згадати і помолитись разом зі своїми дітьми та батьками, дідусями та бабусями, однодумцями за жертв цієї страшної трагедії, та сказати: Ми пам’ятаємо, ми сильні. Таким чином ми відновлюємо свою історичну пам'ять, що робить нас важливим ідентифікатором всього українського, ми цим пишаємося, у нас цього не забрали. Ми знаємо, хто кат, хто замовник та організатор тих жахливих голодоморів 1932-1933 років. Сьогодні ми згадуємо і про близько 20 тисяч  невинно убієнних буковинців, котрі загинули в 1946-1947 роках тут, на Буковині».

Михайло Павлюк наголосив, що нам важливо пам’ятати про уроки, котрі ми винесли з 1930–х років, з того періоду перебування в Радянському Союзі: «Тоді був лозунг комуністів: «землю селянам», а вийшло – «селян в землю»…Пам’ятаємо це, бо ми сильні. Разом з тим, пам’ятаємо ті солодкі обіцянки та той популізм, котрий часто і зовні і внутрішньо пропонують нам на заміну свободи та нашої українську ідентичність. Будьмо з’єдинині у захисті нашої ідентичності, будьмо співвідповідальними за прийдешні покоління, за наших дітей та за нашу державу Україну. І без сумніву, будьмо, як українці, як християни – непереможними, бо ми пам’ятаємо, ми сильні».

Відтак на знак вшанування пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років в Україні та його наслідків, було відкрито та освячено меморіальний комплекс, розроблений чернівецьким скульптором Іваном Салевичем.

Після закінчення закінченню мітингу-реквієму громадськість краю поклала запалені свічки та колоски пшениці до пам’ятного знаку, вшанувавши усіх тих, кого забрала голодна смерть.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews