Відтепер буковинці безоплатно зможуть користуватись правничою Вікіпедією – «WikiLegaLAid»

15.12.2018 08:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Кожна людина, маючи лише доступ до інтернету, може  безоплатно отримати правову консультацію через довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid.

Інформаційний ресурс WikiLegalAid за адресою wiki.legalaid.gov.ua  презентували громадськості 13 грудня 2018 року у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка.

«WikiLegalAid- інформаційна платформа, що функціонує за принципом Wikipedia. Досі цією базою могли користуватись лише фахівці системи безоплатної правової допомоги. Саме вони і оновлюють цю інформацію з урахуванням змін законодавства та судової практики. Проте відтепер ця база не буде лише «внутрішньою». Нею зможуть користуватись як юристи-практики, так і кожен охочий», – розповіла під час заходу заступник директора Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Цурик.   Присутні дізнались, що у базі правових консультацій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань, з якими звертаються клієнти до системи безоплатної правової допомоги.

Окрім правової інформації, у WikiLegalAid можна побачити не лише посилання на нормативні акти, а й зразки процесуальних документів та посилання на судові рішення. За два роки було накопичено багато інформації, яка використовувалась під час консультування клієнтів. Лише цього року надано понад 500 тисяч правових консультацій. «Центри та бюро правової допомоги на Буковинці працюють із 2013 року. Серед правових питань, з якими люди звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги, є багато однотипних. Наприклад, оформлення спадщини або невиплата аліментів, права військовослужбовців та багато інших питань. Юристи системи безоплатної правової допомоги підготували відповіді з найбільш поширених питань», – зазначив директор Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Головна сторінка WikiLegalAid оновлена, стала більш зручною для користувачів. Для отримання інформації треба ввести у вікні пошуку на головній сторінці слово або його корінь. На екрані з’явиться перелік консультацій, що містяться в базі. Знайти необхідну інформацію можна також через структуру категорій WikiLegalAid за галузями права.  

Під час заходу присутні не лише дізнались, що відтепер скористатися базою правових консультацій може кожен охочий. З нагоди Всеукраїнського тижня права відбувся перегляд документальної кінострічки «Розмова на серйозні теми» литовської кінорежисерки Ґієдре Бейноруте. «Це фільм, у якому немає зовнішньої дії, реквізиту, пейзажів та спецефектів. Головні герої – 8-16-річні діти й підлітки, котрі по-особливому і відверто описують те, що бачать і думають. Чимало дорослих воліють про це мовчати. Нерідко таке замовчування спричиняє порушення наших прав і прав дуже близьких нам людей», – розповіла керівник кіноклубу Docudays UA, який функціонує при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка, Галина Добровольська. Опісля перегляду тривало жваве обговорення фільму.

Своїми враженнями ділились не лише присутні, а й психолог, представники системи безоплатної правової допомоги, юстиції, ювенальної превенції та громадських організацій. Контактна інформація! 

Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103  (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

За матеріалами http://chernivtsy.eu/portal 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews