У Чернівецькій області прийняли програму економічного і соціального розвитку на 2019 рік

19.12.2018 19:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У вівторок, 18 грудня, на пленарному засіданні 28-ї сесії Чернівецької обласної ради VII скликання прийняли програму економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2019 рік.

Програму розробив Департамент регіонального розвитку облдержадміністрації спільно з районними державними адміністраціями, виконкомами Чернівецької і Новодністровської міських рад, об’єднаними територіальними громадами, структурними підрозділами обласної державної адміністрації, територіальними органами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Програма сформована відповідно до стратегічних цілей та завдань, визначених Стратегією розвитку Чернівецької області на період до 2020 року і плану заходів з її реалізації.

Складовими програми є пріоритетні напрями розвитку районів і міст, об’єднаних територіальних громад,  основні показники економічного і соціального розвитку області на 2019 рік, баланси попиту і пропозиції основних видів сільськогосподарської продукції, перелік регіональних (комплексних) програм, що діятимуть у 2019 році, перелік інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізовуватися у 2019 році за рахунок бюджетних коштів. Завдання та показники соціально-економічного розвитку на наступний рік визначено на основі аналізу результатів економічного і соціального розвитку за 2018 рік та проблем кожної сфери діяльності.

Згідно з Стратегією Чернівецької області одним із пріоритетних напрямів розвитку регіону є створення сприятливих умов для започаткування та ефективного провадження підприємницької діяльності. В результаті здійснених заходів, визначених Програмою, очікується встановлення нових ділових контактів підприємців області з національними та іноземними партнерами, розширення міжнародної кооперації, активізація інвестиційно-інноваційної діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва, збільшення обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) малими та середніми підприємствами; збільшення кількості зайнятих працівників на підприємствах МСП та ФОП та збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого і середнього підприємництва на 20% або 3,7 млрд грн.

Пріоритетом для області є максимальне сприяння залученню інвестицій, оскільки вона володіє значним інвестиційним потенціалом, просування якого є підґрунтям для створення умов подальшого розвитку економіки, підтримки малого і середнього бізнесу. За рахунок формування позитивного інвестиційного іміджу області очікується збільшення обсягу капітальних інвестицій на 5,0% або 3,2 млрд грн, а іноземних – на 0,4% або 41,7 млн дол США.

Вирішення соціальних питань, наповнення бюджету неможливе без розвитку реального сектору економіки, зокрема у галузі промисловості. Лише через економічний розвиток можна реалізувати соціальні потреби громадян. Таким чином, після виконання пріоритетних завдань програми у зазначеній сфері очікується зростання обсягу промислового виробництва на 5,7%, збільшення обсягу реалізації промислової продукції до 15,9 млрд грн, збільшення кількості інноваційно-активних підприємств на 15,5% у загальній кількості промислових підприємств.

Також у 2019 році заплановано досягти збільшення обсягу виробництва валової продукції сільського господарства на 1,8%, який становитиме 4,6 млрд грн, у тому числі рослинництва – на 2,7% (3,0 млрд грн), тваринництва –  на 0,1% (1,6 млрд грн). Крім того, очікується збільшення обсягу виконаних будівельних робіт на 2,9%, обсяг якого становитиме 1,2 млрд грн.

Буде продовжуватись робота щодо запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти, створення належних умов для здобуття якісної освіти, збільшення мережі дошкільних навчальних закладів, охоплення дітей дошкільною освітою, покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, здійснення комплексу заходів спрямованих на впровадження медичної реформи, забезпечення належного рівня соціального захисту та пенсійного забезпечення населення області, модернізації житлово-комунального господарства, підвищення якості комунальних послуг, розвитку туристичного потенціалу регіону, підтримка в галузі культури та створення сприятливих умов для забезпечення фізичного виховання і масового спорту тощо. 

Слід зазначити, що до переліку регіональних (комплексних) програм, які діятимуть у 2019 році включено 38 програм, затверджені відповідними рішеннями обласної ради на суму 179,8 млн грн та 11 проектів. Крім цього, до переліку інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного бюджету у 2019 році включено 99 проектів, на реалізацію яких необхідно 658,7 млн грн, в тому числі 566,6 млн грн з державного бюджету.

За матерілами ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews