У Муніципальній бібліотеці презентували книгу про Садогорурський монетний двір

23.12.2018 20:25   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського Сергій Пивоваров, професор,  доктор історичних наук, заступник Генерального директора з наукової роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника  презентував чернівчанам власне  історико-нумізматичне дослідження “Садогурський монетний двір під Чернівцями (1771-1774)».

На  зустрічі були присутні  представники Садгірської громади, майбутні  історики,  колеги професора Пивоварова, журналісти, небайдужі чернівчани. В книзі «Садогурський монетарний двір …» автор на основі  архівних документів подає характеристику ситуації, яка склалася в другій половині ХVIII століття  і привела до початку російсько-турецької війни 1768-1774 років. Також у  своєму дослідженні науковець розповідає про причини виникнення садогурської монетарні,   аналізує типологію відкарбованих монет, їхній обіг на території Молдовського та Волоського князівств. 

Перед читачем   постають сторінки історії розвитку ремісничого поселення під Чернівцями та  харизматична особа засновника Садогури –  Гартенберга  фон Садогурського. В своєму  виданні про  знаменитий Садогурський монетний двір, який започаткував це поселення, С. Пивоваров  зосереджує увагу на місцезнаходження монетарні : «Місце для влаштування монетного двору вибрали досить вдало. Воно відповідало всім необхідним для виробництва вимогам, а саме: розташованість поблизу джерел води, енергетичних ресурсів та в природно захищеному від східних та північних вітрів мікрорегіоні… З появою нового поселення виникла і його назва – Садогура. В її основу  покладено саме слов’янську частину баронового прізвища П.М.Гартенберга-Садогурського, як найбільш зрозумілу для російської  військової адміністрації, а головне – довколишнього українського населення!».

Детальніше про історію садогурської монетарні та саму  садогурську  монету, яку науковці  та журналісти  називають прабабусею євро читайте в дослідженні  чернівчанина Сергія Пивоварова «Садогурський монетарний двір. 1771-1774 рр.». Книгу рекомендовано історикам, краєзнавцям, вчителям, колекціонерам, студентам вишів і насамперед мешканцям Садгори та Чернівців.

Детальніше про захід можна прочитати на сайті бібліотеки за посиланням: http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=657363 

За матеріалами http://chernivtsy.eu 

null
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews