Буковинцям нагадують про обережність у новорічні свята

01.01.2019 07:43   Джерело: molbuk.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Поліцейські закликають буковинців бути уважнішими, коли вирушаєте на різдвяні ярмарки або їдете з дому під час свят.

Упродовж минулих новорічних свят в Україні було зареєстровано понад три тисячі крадіжок, дві сотні грабежів і три десятки розбоїв. Ці цифри значно менші, ніж за останні п’ять років, кажуть правоохоронці. Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Задля безпеки на період свят поліцейські патрулюватимуть в посиленому режимі, на вулицях працюватимуть додаткові патрулі.

У поліції наголошують: зазвичай крадії "полюють" у місцях, де є велике скупчення людей, – щоби бути менш помітними. Тому під час відвідування новорічних ярмарків та різноманітних масових заходів, намагайтеся завжди тримати в полі зору свої речі, – повідомили в Головному управлінні Нацполіції.

Гроші покладіть у різні кишені


Не носіть із собою велику суму грошей, розподіліть їх по різних кишенях. Не перераховуйте кошти на людях – це може привернути увагу злодіїв.

По можливості розраховуйтеся платіжною карткою – навіть якщо її у вас поцуплять, то ви одразу зможете заблокувати.

Якщо користуєтесь громадським транспортом та оплачуєте проїзд крупними купюрами, не передавайте гроші через пасажирів – зробіть це самостійно.
Не забувайте також, що кишенькові злодії можуть діяти в парі – один відволікає вас, а інший краде. Найчастіше зловмисники викрадають гроші та цінні речі із зовнішніх кишень одягу, з розстібнутих сумок та рюкзаків. 

Так, у січні під час минулих різдвяних свят у пасажира маршрутного автобуса в Чернівцях поцупили 10 тисяч гривень. 22-річний чоловік виявив зникнення грошей під час проїзду. Потерпілий у крадіжці запідозрив невідомого хлопця, котрий їхав з ним в автобусі. Чоловік повідомив про це поліцейських, які швидко встановили особу злодія. Ним виявився 41-річний житель Києва, котрий приїхав на Буковину на "гастролі". Він вже був судимий за аналогічний злочин.

Не залишайте цінні речі у своїх авто: сумки, барсетки, гаджети тощо можуть привернути увагу зловмисників. 

Крім того, на свята багато людей їдуть до родичів або за кордон, залишаючи оселі без нагляду. Цим зазвичай і користуються злодії. Тож варто заздалегідь подбати про захист свого майна.

Ключ від дому не ховайте під килимком

Найкращий спосіб захистити оселю від крадіїв – якісна сигналізація. Навіть якщо злочинці проникли до помешкання, вона може їх злякати і завадити. При спрацюванні сигналізації поліція охорони приїжджає за лічені хвилини та не дасть крадіям завершити свою справу.

Залишайте ключі від оселі у надійній схованці. Варто уникати "банальних"сховків – під килимком, у піддоні вазону.

Не повідомляйте стороннім особам про тривалу відсутність вдома. Не пишіть у соцмережах про поїздку за кордон на період свят.

Так, минулоріч у Глибокій серію крадіжок із помешкань своїх знайомих здійснив 42-річний чоловік. Він дізнавався, коли господарів не буде вдома, проникав у будинки та викрадав гроші, одяг, інструменти, техніку. Частину поцуплених речей продавав, решту залишав собі. Згодом його затримали.
Правоохоронці розповідають, що житло можна обладнати системою, яка у певний час вмикатиме "чергове" світло, щоб імітувати присутність господарів у будинку.

Також доречно встановити камери відеоспостереження. У віддаленому доступі через мережу Інтернет власник помешкання може переглянути, що відбувається у його оселі.

Якщо ви все ж таки стали жертвою або очевидцем крадіжки, чи вам відома інформація про причетних до злочину осіб, – негайно телефонуйте на спецлінію "102" або зверніться до найближчого відділення поліції. 

Якщо ви стали свідком крадіжки у громадському транспорті, одразу повідомте водія, попросіть заблокувати двері та телефонуйте у поліцію – це дасть більше шансів затримати крадія.

За матеріалами https://molbuk.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua