29 січня – 101 річниця подвигу українських юнаків під Крутами

29.01.2019 07:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


29 січня у храмі Трьох Святителів ЧНУ імені Юрія Федьковича відбудеться заупокійна служба - вшанування пам'яті полеглих у героїчному бою під Крутами.  

О 10.00 в Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей (м. Чернівці, вул. Шевченка, 29) пройде виставка «Пам’ять про Крути».

Цього ж дня у Центральному палаці культури Чернівців (Театральна площа, 5) о 18.30 відбудеться вечір-реквієм, присвячений пам’яті Героїв Крут.

Також в бібліотеках закладів освіти області  продовжують діяти виставки та експозиції на тему: «Нариси історії української революції 1917-1921 років», «Бій під Крутами: як відрізнити історичну правду від міфу»; разом з тим, при освітніх закладах області юні буковинці зможуть переглянути відеоролики, документальні фільми  про революційні події 1917- 1921 років до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут.

Разом з тим, в закладах загальної середньої освіти краю організовано проведення уроків мужності, присвячених доленосним подіям з історії  України, Дню пам’яті Героїв Крут на тему: «Історичне значення злуки українських земель», «Крути: подвиг і трагедія», інформаційних годин на тему: «Революційні події в Україні у 1917-1921 роках. Як це відбувалось».

Довідково.  На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. 24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач.

Коли українські війська  відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Вукраїнських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. На сьогодні вiдомi прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григiр Пiпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу).

Втрати бiльшовицьких військ під Крутами були значними, сягали тільки вбитими 300 вояків.

За матеріалами ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews