На місцевих підприємствах Буковини інспектори виявили порушення

29.01.2019 22:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На підставі депутатського звернення  щодо можливих порушень законодавства про працю, а також матеріалів територіальних органів Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби, головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області провели інспекційні відвідування на новостворених приватних підприємствах, що надають послуги з утримання багатоквартирних житлових будинків в  обласному центрі.

Зокрема, на одному із підприємств у порушення вимог статті 24 Кодексу законів про працю України - «Укладення  трудового договору» - виявлено допуск працівника до роботи  без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Водночас роботодавець не повідомив про факт працевлаштування громадянина у територіальний орган Державної фіскальної служби.

Інспектори Держпраці також встановили, що на підприємстві порушувалися норми належної оплати праці.

Зокрема, керівнику підприємства  у порушення статті 94 Кодексу законів про працю України - «Заробітна плата», статті 95  - «Мінімальна заробітна плата. Індексація заробітної плати»  та статті 31 Закону України  «Про оплату праці» - «Відомості про оплату праці працівника» -  заробітна плата виплачувалася у меншому розмірі, ніж це було передбачено штатним розписом та законодавчо встановлено  на державному рівні мінімальної заробітної плати.

За порушення законодавства про працю в Управлінні Держпраці у Чернівецькій області на роботодавця накладено постанову про стягнення фінансових санкцій.

Загальна сума штрафу, накладена  на підприємство,  – 152 643 гривні (сто п’ятдесят дві тисячі шістсот сорок три гривні).

Грубі порушення трудового законодавств встановлено ще на одному приватному підприємстві  з надання послуг з управління багатоквартирними житловими будинками у Чернівцях:   працівників було допущено до виконання своїх функціональних обов’язків на підставі цивільно-правових угод, які роботодавець вправі укладати лише у разі виконання одноразових робіт.

У  ході інспекційного відвідування,  головні державні інспектори відділу нагляду з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у  Чернівецькій області встановили:  роботи,  які виконував персонал,  мали системний характер.  А  саме:  посади було затверджено штатним розписом (згідно класифікатору посад), а виконувана робота - передбачена посадовими інструкціями.

Роботодавець здійснив  фактичний допуск до роботи п’ятьох  працівників,  підмінивши  трудові відносини цивільно - правовими.

Такі дії  є порушенням статті 24 Кодексу законів про працю України - «Укладення трудового договору».

Під час інспекційного відвідування фахівці територіального органу Державної служби України з питань праці виявили  також порушення при нарахуванні та виплаті заробітної плати керівнику підприємства та інші порушення трудового законодавства.

Відносно підприємства Управлінням  Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про стягнення штрафної санкції за порушення законодавства про працю у сумі 599 403 гривні (п’ятсот дев’яносто дев’ять тисяч чотириста три гривні).

Управління Держпраці у Чернівецькій області надає суб’єктам господарювання актуальну інформацію щодо фінансової відповідальності за порушення законодавства про працю.

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника  на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - штрафна санкція у 125 190 гривень;

за порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж  на один місяць, виплата їх не в повному обсязі - 12 519 гривень;

за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - 41 730 гривень;

за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» - 41 730 гривень;

за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - 12 519 гривень;

за вчинення перешкод при проведенні перевірки з питань виявлення порушень у частині законодавства про працю - 417 300 гривень;

за порушення інших вимог трудового законодавства - 4 173 гривні.

За матеріалами ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews