Наталія Чернівецька

Наталія Чернівецька

журналіст, редактор, теле-радіоведуча

Де поділися п’ять мільйонів гривень на Буковині? (Фото)

08.02.2019 22:19   Джерело: bukinfo.com.ua
Автор : Наталія Чернівецька

РУКА РУКУ МИЄ / 

Епопея доріг с. Подвірного тягнеться роками. Насамперед, мова йде про зсувну ділянку біля автобусної зупинки, яка провалюється під землю. Десятки депутатських запитів і відповідних рішень, звернень і прохань ситуацію не поліпшили. На місце виїжджали поважні комісії: роздивлялися, рахували, думали...
 
Врешті-решт минулого року в держбюджеті знайшли 5 млн. грн. на ремонт цієї ділянки дороги, яка відноситься до доріг обласного значення. Але фахівці, які прибули складати проектно-кошторисну документацію, визначили, що на ремонт цієї ділянки дороги з усіма протизсувними заходами (трохи більше кілометру) потрібно, начебто, понад 17 млн. грн. Лише проект вартує 1,5 млн. грн. Але ж 5 мільйонів виділили. Тоді виникла ідея, щоб не втрачати гроші, які були так тяжко «вибиті», провести ремонт найпроблемніших ділянок доріг у селах Стальнівці, Несвоя, Балківці і Подвірне (до в'їзду у село), - пише Район.Інфо

Як годиться, було оголошено відкриті торги через систему "Прозорро". У жовтні замовником виступила Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області. Кошти розділили на дві частини. Близько половини - 2 млн. 616 тис. грн. на поточний середній ремонт автомобільної дороги О26121 /Н-10/ - Подвірне - Несвоя - Балківці - //Н-03/ - Хотин - контрольно-пропускний пункт "Мамалига", ще 2 млн. 568,8 тис. (за остаточними результатами торгів) - на поточний середній ремонт автомобільної дороги під’їзд до с. Стальнівці.

У першому випадку переможцем тендеру стало ТДВ «Шляхово-будівельне управління №60», в другому - ТзОВ "Будторгінвест". Торги відбулися 30 жовтня-1 листопада. Ще за два тижні було укладено відповідні договори.

А далі почалося те, що називається "непонятками".

Ще за два тижні ТДВ «ШБУ60» укладає додаткову угоду, якою замовник - Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області і підрядник зменшують суму з понад 2,6 млн. грн. до 69 тис. 798 грн. Слід розуміти, що за ці гроші «ШБУ» викопало шанець у Несвої. Куди перерозподілено решту понад 2.5 млн.? Повернемось до цього пізніше.

Другий "лот" виграє ТзОВ "Будторгінвест". Ця компанія останнім часом дуже активно бере участь у різного роду тендерах, пов'язаних із "освоєнням" бюджетних коштів. Зокрема - із поточним та дрібним ремонтом автомобільних доріг. Ось що повідомляє про цю компанію програма "Наші гроші": "Управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації 21 листопада уклало угоду з ТОВ «Будторгінвест» на капітальний ремонт дороги О26022 «Об’їзд смт.Глибока» від км 0+000 – км 4+700 (окремими ділянками). Вартість угоди складає 4,20 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Передбачено ремонтні роботи на вул.Залізничній, Бойка, Українській, вул.Чорновола, Стрийській. Засновниками «Будторгінвест» є Тетяна Дякон, Лілія Ряба, Олександр Дякон, Юлія Пожар. Свого часу всі ці особи були прописані за однією адресою в м.Чернівці. Керівник фірми Іван Дякон з 2008-го по травень 2010 р. очолював Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, що проводило цей тендер. За час перебування Дякона на посаді, дане управління уклало з «Будторгінвестом» угод щонайменше на 30,92 млн грн. Єдиним конкурентом, допущеним до торгів, було ПП «Промбудсервіс-Косів» Володимира Тинкалюка".

Загалом протягом 2017-2018 років «Будторгінвест» отримав замовлень на 222 млн грн, враховуючи поточну угоду. Найбільше підрядів компанії дісталося від Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області та департаменту ЖКГ Чернівецької міськради. Соупадєніє? Боронь Боже звинувачувати когось у порушеннях при проведенні тендеру, ймовірно, все відбувалося чесно. Ця компанія кинулась освоювати виділені кошти із завзяттям, гідним поваги. І освоїла майже всі. В додатковій угоді йдеться про 2 млн. 556 тис. 588 грн. (раніше - 2 млн. 568 тис. грн.).

Всі роботи проводилися в грудні, коли на шляхобудівельників, як розповідають стальнівчани, вже падав сніг. Чи проведено ці роботи з належною якістю? Судіть самі (див. фото) - вже зараз, через місяць, краї полотна тріскають, деінде утворилися ями, а якість покриття можна перевірити каблуком черевика. Хоча я, звісно, не експерт з будівництва автодоріг і чогось, можливо, не знаю.За виконані роботи Служба автомобільних доріг справно перерахувала "Будторгінвесту" 770 тис. 600 грн. у листопаді і 1 785 988 грн. - наприкінці грудня 2018 р. (паралельно перераховано в цей період понад 3,2 млн. грн. за ремонт доріг у Хотинському і Глибоцькому районах). 

Голова райдержадміністрації Євгенія БОЙКО великої ясності в справу не внесла:

- Зараз ми думаємо зробити хоча б об’їзну дорогу, можливо з бруківки за гроші держбюджету в об’їзд проблемної зсувної ділянки у Подвірному 

- Тобто знову гроші, а що ж з тими 5-ма мільйонами? Я розумію гроші для району пропали?

- Якщо не освоєні – їх ніхто не віддасть. 

- Чия була ідея розділити їх на дві частини? 

- Мабуть, Облавтодору, щоб не втратити виділені кошти, бо не знаходилося, наскільки мені відомо, підрядника. Я скільки разів дзвонила Пуршазі (тоді - начальник управління капітального будівництва чернівецької обласної державної адміністрації: ред.), просила. Я не маю впливу на Пуршагу, так само і Шова (голова Мамалигівської сільради: ред.). Але в громаді могли хоча б проконтролювати якість. Адже люди, якщо бачили, що асфальт кладуть у сніг, в болото, могли б це зупинити. 

Ось що думають про ситуацію у Подвірному: "Ситуація? Яка тут ситуація? – каже депутат Мамалигівської сільської ради Олег КОВАЛЬ. 

- Тут …опа. Зараз ми збираємо підписи з вимогою до обласної ради і обласної державної адміністрації виділити кошти на проведення цих робіт, хоча б складання проектно-кошторисної документації".

 
А тепер спробуємо розкласти все по полицях.
 
Навесні минулого року з держбюджету виділяють кошти (понад 5 млн. грн.) на ремонт аварійної ділянки дороги у Подвірному. Замовником визначають не районні організації і навіть не громаду, а Облавтодор. Відбулося декілька виїзних комісій за участі керівництва Новоселицького району, Мамалигівської громади, представників проектних організацій і Облавтодору у Подвірне.
 
Замість терміново знайти виконавця і відремонтувати дорогу у Подвірному, в Облавтодорі з якоїсь причини (сподіваємось, об’єктивної) вирішують поділити ці кошти на декілька проблемних ділянок доріг, бо на ремонт зсувної ділянки в Подвірному, начебто, не вистачить.
 
Я не фахівець, щоб оскаржувати подібне рішення, хоча, думаю, якщо красти не половину, а відсотків 10-20 – мало би стати. Гроші ділять приблизно навпіл і готують тендер. Довго-довго. Аж до жовтня, коли проводять тендерні процедури і визначають переможців, яким залишається рівно місяць – зимовий місяць - на проведення комплексу робіт. Одна фірма не виконує жодних робіт, за виключенням проритої за 70 «штук» канави, друга встигає виконати роботи і отримати кошти, але залишається величезне запитання щодо якості.
 
Будемо сподіватись, що недоліки усунуть. Хоча досвід показує, що підписання акту виконаних робіт зазвичай ставить у справі велику крапку. Ні районна влада, ні рада громади не знайшли ні часу, ні бажання для контролю за використанням державних коштів, які було виділено на ремонт доріг. Тепер виправдовуються тим, що не мають впливу на обласні структури.
 
В результаті 2,5 млн. грн., призначені на ремонт доріг Новоселицького району, безслідно розчинились в надрах Облавтодору, ще стільки ж – закопали у кілометр дороги в Стальнівцях, яка не відомо чи протримається до зими. Жителі Подвірного вимагатимуть відремонтувати дорогу. Районна влада проситиме гроші на об’їзну дорогу аварійної ділянки дороги, на ремонт якої кошти вже виділено і, вибачте, просрано.
 
Автор: Андрій РОМАНЦОВ,
керівник сайту "Район.Інфо" (м. Новоселиця)
 
null
 

null
 

null
 

null
 

null
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: bukinfo.com.ua