Десятки мільйонів гривень чернівчани потратять на дороги

09.02.2019 19:32   Джерело: pogliad.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька
Після цьогорічної зими та цілковитого руйнування дорожнього полотна на ремонт потрібно значно більше коштів.

Зараз дороги у Чернівцях не витримують жодної критики. Через непрофесійні дії керівництва ЖКГ та міста з вулиці Героїв Майдану зняли верхній шар асфальту, а на проспекті Незалежності в акурат перед холодами почали ремонтні роботи. І це шкідництво не потягнуло за собою жодних кадрових чи управлінських рішень.

Бо зарити мільйони гривень у дороги – це давно випробувана схема дерибану грошей. Адже що у гіршому стані дорога, то більше грошей потрібно для її ремонту. А у так званий ямковий ремонт взагалі можна безкінечно заривати мільйони.

Наприклад, за словами директора департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Володимира Бешлея, наразі на поточний ямковий ремонт доріг міста виділено 12 мільйонів гривень.

- Уже нині ми готові виконувати роботи з усунення ям та «латати» дороги, але поки що погода нам цього не дозволяє. Хоча у нас підготовлена техніка, яка дозволяє виконувати такі роботи навіть за мінусових температур, - каже він. – А стан доріг такий через те, що досить довго не проводили капітального ремонту.

Тобто у всіх бідах знову винні «попередники», які торік на ремонт доріг використали лише 14 мільйонів гривень.

За його словами, торік на капітальний ремонт доріг було виділено 58 мільйонів гривень, а цього року понад – 64 мільйони.

Особливо чернівчан цікавлять не суперечки нинішньої та колишньої влади міста, а коли, нарешті, завершиться ремонт проспекту Незалежності та Героїв Майдану. А ще дуже цікаво, на скільки зросте вартість цих робіт після зими.

За підрахунками громадських активістів, найдорожчими є роботи на проспекті Незалежності. Проте значно зростає кошторисна вартість інших об’єктів. Наприклад, Героїв Майдану (від проспекту Незалежності до О. Щербанюка) - кошторисна вартість 4,8 мільйона сьогодні перетворилась на 22 мільйони.

Руська (від П.Сагайдачного до Січових Стрільців): видатки з бюджету цього року повинні були становити 9,5 мільйона, зараз же оголошено тендер на 36 мільйонів.

- Щойно погодні умови дозволять нам взятися за роботу, одразу ж, не зволікаючи, розпочнемо. Зима могла прийти на місяць раніше чи пізніше, а ми б зупинили роботи і не зробили ще 10 чи 15 доріг, - заявив секретар міської ради Василь Продан. - Подумали, що краще було провести тендер, розпочати роботи. Була б погода ліпша, вже б завершили. Не повезло з погодою.

Щодо гранітних бордюрів, то, мовляв, підрядник має встановити їх відповідну кількість. І якщо йому їх не вистачить (бо якісь розбилися, а якісь зникли), то має зробити це за власні кошти.

Які саме дороги, окрім кількох головних, мають ще відремонтувати цього року – то наразі це питання ще вивчають. Хоча у Чернівцях легше назвати дороги, які не потребують ремонту.

Водії попередили депутатів, якщо навесні не розпочнуть ремонт доріг, вони пікетуватимуть ратушу та позиватимуться до суду!

Скажімо, є низка об’єктів, внесених до програми «Комфортне місто» ще торік. Більшість з цих доріг так і не побачили ремонтників. А йдеться про надзвичайно жваві артерії міста – вулиці Щербанюка, Рівненську, від пологового будинку до Сторожинецької. Кочубея, Козятинська, Степового, Сокирянська, Макіївська, Іванківська, Прип’ятська, Гайова – це вулиці з гравійним покриттям, якими рухається громадський транспорт. Капітальний ремонт вулиць Запорізької, Щедріна, Пчілки, Ризької, Глібова, Рибалки, Корсунської, Залозецького, Довбуша, Кочубея. Вулиці Узбецька, Естонська, Білоруська тощо.

Натомість торік чомусь встигли капітально відремонтувати вулицю Корсунську, про існування якої чимало чернівчан взагалі не знають. А це дорога вздовж лісу і берега річки Прут до сіл Біла, Стрілецький Кут, Ревне. Є тут і кілька будинків чернівчан, насосна станція водоканалу. Для мешканців приміських сіл дорога важлива. І гроші на її ремонт мали би дати з обласного бюджету. А так зарили майже 6 мільйонів гривень чернівчан.

Під час останньої сесії міської ради водії попередили депутатів, якщо навесні не розпочнуть ремонт доріг, вони пікетуватимуть ратушу та позиватимуться до суду.

- Ми виступаємо від усіх водіїв легкових автомобілів міста. Дороги Чернівців у жахливому стані. Хто відповість за порушення технологій під час ремонту вулиці Героїв Майдану? Чому заздалегідь не подбати про прибирання доріг, придбання достатньої кількості солі та піску? – звернувся голова ініціативної групи «Дорожня ситуація Чернівців» Олег Веремій. - Вимагаємо збільшити кількість техніки для прибирання міста та якісного ремонту доріг.

Автор: Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

За матеріалами https://pogliad.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pogliad.ua