Телерадіоорганізаціям Буковини нагадали про дотримання виборчого законодавства

06.03.2019 20:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

П'ятого 5 березня, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області Любов Нечипорук провела робочу нараду з питань дотримання законодавтсва про вибори за участю керівників усіх буковинських ТРО.

Під час спілкування з ліцензіатами регуляторного органу йшлося про основні вимоги Закону України «Про вибори Президента України» щодо цьогорічної виборчої кампанії Глави держави, стан дотримання буковинськими теле- та радіоорганізаціями виборчого законодавства.

У рамках заходу відзначено, що з 20 грудня при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення працює відповідна Робоча група. Основний інстумент здійснення наглядових повноважень Національної ради під час виборів – моніторинг. «Ефір телерадіоорганізацій Чернівецької області на предмет дотримання законодавства про вибори відстежується щоденно», - наголосила Любов Нечипорук

За підсумками моніторингів за минулий тиждень з 25.02 по 03.03.2019 року, в ефірі буковинських електронних ЗМІ у двох випадках зафіксовано ознаки порушення ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» - включення до інформаційних теле- та радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами. Матеріали стосовно цих фактів передані для подального розгляду на засіданні Робочої групи з нагляду за дотриманням законодавства про вибори.

Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів. Політична агітація дозволена законодавством, проте вона повинна бути винесена за межі інформаційних програм та означена як така. Ефірний час за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост Президента України надається виключно на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата та телерадіоорганізацією будь-якої форми власності. «Без укладення такої угоди та надходження коштів на рахунок телерадіоорганізації Ви не можете надавати ефірний час очолюваних Вами компаній кандидатам», - підкреслила представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області.

Представником регуляторного органу наголошено ліцензіатам Буковини на необхідності ідентифікації політичної реклами, врахуванні вимог до висвітлення соціологічних опитувань, а також передбаченому Законом України «Про рекламу» обсязі реклами впродовж астрономічної години. Любов Нечипорук закликала телерадіоорганізації краю не поширювати приховану агітацію політичних сил в інформаційних повідомленнях та окремих програмах.

Для забезпечення неухильного дотримання ТРО Чернівецької області Законів України «Про вибори Президента України», «Про телебачення і радіомовлення», «Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про рекламу» представник регулятора підготувала для учасників наради Пам’ятку, до якої включено основні положення українського законодавства, що регламентують діяльність електронних (аудіовізувальних) ЗМІ під час виборчого процесу Президента України - 2019.

За підсумками наради з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області керівники ТРО проведуть наради з колективами та додатково наголосять працівникам на необхідності дотримання  Закону України «Про вибори Президента України».

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews