На Буковині розвивають бджільництво

28.03.2019 21:23   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Рукшинській ОТГ ще з минулого року функціонує СОК «Рукшинський», який об’єднав пасічників громади.

Проект зі створення кооперативу реалізовано в рамках проекту «Різні громади - спільні рішення для економічного зростання», що фінансується ЄС в межах ініціативи «Мери за економічне зростання», який орієнтований на 10 ОТГ області. Загальний бюджет Проекту склав майже 800 тисяч євро, із яких 25,5 відсотка було профінансовано громадами на умовах співфінансування.

Засновником «медового» сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу у Рукшині став радник голови Асоціації виробників продукції бджільництва «Буковинський бджоляр» Сергій Палагнюк. На цей час організація об’єднує декілька сотень пасічників, яких об’єднали спільні проблеми, оскільки великі експортери продукції бджільництва диктують свої економічні умови. Крім того, кооператив взяв на себе функцію промоції товарів продукції бджільництва як на внутрішні, так і на зовнішні ринки, з метою забезпечення прибутку саме для безпосередніх виробників.

До основних завдань діяльності, над якими працюють учасники кооперативу – об’єднати бджолярів західного регіону України, налагодити систему переробки продукції пасік, покращити умови ведення сільгоспвиробництва у галузі, і вже тоді ми зможемо формувати великі партії продукції для експорту. Фактично, бджолярі Хотинщини працюють над тим, щоб вивести мед на ринок не як сировину, а як готову продукцію.

У планах учасників кооперативу облаштувати музей бджільництва як центр популяризації галузі та її продукції, для чого спочатку потрібно відремонтувати приміщення, придбати обладнання, розробити торгову марку – і тоді безпосередньо впроваджувати проект.

Кооператив – це відкрита організація, тому наразі триває активне залучення бджолярів до співпраці. У ефективній роботі СОК «Рукшинський» зацікавлені і власники пасік, і жителі Рукшинської громади.

Рукшинська ОТГ ефективно використовує можливості, які з’явилися в неї після об’єднання, в тому числі грантове фінансування від ЄС, що дозволило досягти покращення комунікації представників органів місцевого самоврядування із суб’єктами малого  і середнього підприємництва, а також ефективно залучати природні, фінансові й людські ресурси об’єднаних територіальних громад як інституційні важелі розвитку ОТГ в умовах реформи децентралізації в сучасних соціально-економічних умовах.

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews