Чернівчани взяли участь у skype-конференції щодо захисту бджіл

22.04.2019 20:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Питання захисту бджіл при обробці медоносів пестицидами підняли 19 квітня під час skype-конференції Мінагрополітики.

Від Чернівецької області участь у нараді взяли заступник голови обласної державної адміністрації Мирослав Заячук, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Богдан Бойчук, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександр Александрюк.

Розпочинаючи конференцію, в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева акцентувала на необхідності створення конструктивного діалогу та налагодження співпраці між аграріями та пасічниками. Крім того, варто вдосконалити законодавчу базу, яка регулює дані питання. «Ми повинні зробити агропромисловий комплекс максимально сприятливими та дружнім до навколишнього середовища», - наголосила виконуюча обов'язки Міністра.

За результатами попереднього року, найгіршою ситуація із загибелі бджіл була у Луганській, Дніпропетровській, Харківській, Житомирській та Донецькій областях.

Щоб покращити комунікацію між аграріями та пасічниками та запобігти отруєнню бджіл, розроблено систему моніторингу «GRAND EXPERT».

Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа розповів про роботу відомства та перевірок (в т.ч органів поліції) у даному напрямку. На важливості реєстрації пасік наголосив директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, який зауважив, що реєстрація на сьогодні максимально спрощена для пасічників – необхідно лише занести відповідну заяву до органу місцевого самоврядування.

В області нараховується 81,7 тис. бджолосімей, з яких 1,3 тис. бджолосімей знаходяться в сільськогосподарських підприємствах та 80,4 тис. бджолосімей у господарствах фізичних осіб. Зареєстровано в законодавчо-встановленому порядку 254 пасічника.

Також на Буковині системно ведеться роз’яснювала робота з питань дотримання законодавства в сфері захисту бджіл та протидії їх загибелі. З даного питання  проведено 1 обласну та 8 районних семінар-нарад за участю спеціалістів Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, Держпродспоживслуби в Чернівецькій області, структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку районних державних адміністрацій, голів сільських та селищних  рад, керівників ОТГ та агроформувань і створено 11 мобільних робочих груп по оперативному  реагуванню на звернення бджолярів.

E Viber-і створена група по якій щоденно оновлюється інформація в онлайн режимі відносно погодніх умов, страдій розвитку шкідників, видів пестицидів, які знаходять своє застосування в технологічних процесах агрозахисту. Вжиті заходи дали свої результати і позитивно вплинули на покращення  фітосанітарного стану області та дали змогу уникнути масової загибелі бджіл від хімічних отруєнь. Для збереження позитивної тенденції в розвитку бджільництва на теренах області дане питання перебуває на постійному контролі в органах державної влади.

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews