У Чернівецькій області обговорили ситуацію з туберкульозом

09.05.2019 08:11   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


У конференц-залі міської дитячої лікарні під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, професора Оксани Андрієць, за участю заступників директора Департаменту ОЗ Юрія Лесюка та Марії Поліщук, а також головних лікарів ЛПЗ області відбулося чергове засідання колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. У його порядку денному засідання три основні питання: про виконання комплексних заходів із протидії захворюванню на туберкульоз у Вижницькому, Кіцманському, Заставнівському та  Сокирянському  районах; стан виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу» у Сторожинецькому, Вижницькому та Путильському районах зокрема у контексті взаємодії Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із Центрами ПМСД та ЦРЛ, а також стан надання медичної допомоги населенню області, постраждалому внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Грунтовний аналіз ситуації із туберкульозу як в області в цілому, так і у контрольних районах представив присутнім експерт Департаменту охорони здоров’я  ОДА за фахом  «Фтизіатрія» Іван Гавриш.  За його інформацією, виконання комплексних протитуберкульозних заходів в області протягом 2018 року та у І кварталі 2019 року позитивно вплинули на показники захворюваності.

Так, захворюваність всіма формами активного туберкульозу з 31,9 на 100 тисяч населення у 2017р. торік зменшилася до 27,7 на 100 тис. Населення, що майже вдвічі нижче за загальноукраїнський показник (за попередніми даними, він складає 50,5). Знизилася також смертність населення області від туберкульозу: у 2017 р. цей показник становив 5,9 на 100 тис. населення, а у 2018 р. – 5,6 (Україна 2017р. – 8,8 на 100 тис. нас.). Виконується в області план флюорографічних обстежень населення. Минулого року він склав 527,0 на 1000 дорослого населення, що майже на чверть вище загальноукраїнського показника.

Водночас І. Гавриш не обійшов увагою проблемні питання, які зокрема було виявлено при перевірці виконання заходів із протидії туберкульозу у Вижницькому, Кіцманському, Заставнівському та  Сокирянському районах. Це, приміром,  недотримання вимог щодо правильного відбору хворих з підозрою на туберкульоз із груп ризику на мікроскопічне дослідження мокротиння, запізніле їх скерування на аналіз, відсутність в частині амбулаторних карт скринінгових анкет, не налагоджений маршрут доставки біоматеріалу на дослідження тощо. Зважаючи на це, у трьох із означених районів (крім Заставнівського), відповідну роботу було визнано незадовільною, зобов’язавши керівників районних медичних закладів та рекомендувавши місцевій владі посилити організаційні заходи з усунення недоліків.

Стан реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та взаємодію Центру ЕМД із медичними закладами первинного і вторинного рівня у районах із зони обслуговування Карпатського відділення проаналізував заступник директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Сергій Паушак. З його слів, у Сторожинецькому, Вижницькому та Путилському районах в цілому забезпечено питання взаємодії, наступності та співпраця Центру ЕМД та МК, Центрів ПМСД, ЦРЛ. Однак через відсутність почасти у цих закладах необхідного оснащення та санітарних автомобілів призводить до непрофільних викликів бригад ЕМД, що, залежно від району, складає від 6 до 8% від їх загальної кількості.

Для виправлення ситуації колегія ДОЗ ухвалила рішення створити при Центрах ПМСД та ЦРЛ пункти і бригади невідкладної медичної допомоги, дооснастити амбулаторії ЗПСМ та ФАПи ЕКГ-апаратами, дефібриляторами, кисневою апаратурою, сучасним медичним обладнанням, іншою медичною апаратурою, медикаментами, виробами медпризначення відповідно до переліку та затвердженого табеля оснащення, для забезпечення надання невідкладної медичної допомоги згідно затверджених стандартів,створити відділення екстреної медичної допомоги при багатопрофільних ЦРЛ (у центрах госпітальних округів) та розширити мережу пунктів виїзних бригад ЕМД тощо.

З третього питання порядку денного щодо надання медичної допомоги чорнобильцям виступила експерт ДОЗ з медикоеекологічних питань

Марина Загороднюк. Вона повідомила, що на початок 2019 року в ЛПЗ області перебувало на обліку 18125 осіб. Щорічно за результатами їхньої диспансеризації проводиться поновлення Державного реєстру України осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, метою створення якого є забезпечення довготривалого, автоматизованого, персонального обліку осіб, які зазнали радіаційного впливу від аварії на ЧАЕС, їхніх дітей і наступних поколінь, доз їх опромінення, оцінки стану їх здоров’я та його динаміки.

Заслухавши виступ М. Загороднюк, члени колегії ДОЗ прийняли рішення посилити контроль за диспансеризацією та якістю медичного забезпечення постраждалих від ЧАЕС, а з огляду на недостатню кількість путівок на їхнє санаторне оздоровлення, які виділяє  Міністерство соціальної політики України, клопотати перед головами ОТГ, РДА, райрад, міських рад Чернівців і Новодністровська про виділення на ці цілі додаткових коштів та інше.

За матеріалами МОЗ України у Чернівецькій області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews