У Чернівцях говорили про новий етап децентралізації

16.05.2019 20:21   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У середу, 15 травня 2019 року, в Чернівецькому  відокремленому підрозділі Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл на тему: «Новий етап децентралізації: формування субрегіонального (районного) рівня».

Участь у круглому столі взяли експерти та державні службовці, що відповідають за впровадження реформи в області.

Директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Віктор Подорожний презентував методику формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня.

Тарас Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування розповів про перспективи та завдання у впровадженні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні на 2019-2021 роки.

Як зазначила директор Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Татарчук, до 2020 року планується завершити перший етап децентралізації і сто відсотків території України має бути покрито громадами.

«На часі прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України», адже він врегулює всі нюанси, - відзначила вона. - З 2021 року розпочнеться реформування на субрегіональному рівні. Надзвичайно важливим є те, що всі послуги громадянами надаватимуться в громаді, відтак, субрегіональний (тобто районний) рівень – це для спілкування і вирішення питань між службовцями, чиновниками, а не між владою і людьми. Мешканці не будуть отримувати послуги в районі, всі питання вирішуватимуться на місцях. З цією метою наразі активно розвиваються Центри надання адміністративних послуг».

Відтак, майбутні райони формуватимуться в межах наявних областей, кількість яких не зміниться. Натомість кількість районів в Україні планують укрупнити і скоротити до 100. Згідно Методики район повинен об’єднувати не менше 150 тис. жителів. Центром субрегіонального рівня має бути населений пункт з розвиненою інфраструктурою і кількістю мешканців не менше 20 тисяч.

Детальніше з Методикою можна ознайомитися тут.

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews