Найбільше нітратів – у буряку і редисці. А от полуниця вже безпечна.
У травні на ринках Чернівецької області спеціалістами вилучено 1818 кг овочів та фруктів. Серед причин – органолептика, торгівля з землі та, безумовно, нітрати, повідомляє Держпродспоживслужба в Чернівецькій області.
Перегляньте також:
- Палив релейну шафу та фіксував на відео будівлю СБУ: у Чернівцях судили військового, якого завербували для диверсій
- У Чернівцях планують відремонтувати завулок за понад 1,3 млн грн
Як пише ІА «АСС», лідером все ще лишається буряк і редис, не відстає і молода картопля. А ось «нітратний присмак полуниці» можна було відчути лише на початку місяця. Це ягода родом із Закарпаття. Тоді фахівці встановили перевищення небезпечних речовин у три рази. Нітратний показник сягнув 183 і 206 мг/кг (при нормі 60 мг/кг). 20 кг цієї полуниці не допустили до реалізації. Сьогодні ж ця ягода є цілком безпечною для споживання. Адже на ринках з’являється домашня місцева полуниця – з Хотинського, Сокирянського та Новоселицького районів. Вміст нітратів у ній не перевищує 30 мг/кг.
Фахівці наголошують: перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити. Кращій спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати у воді. Для полуниці, наприклад, достатньо 10 хвилин.
За матеріалами ІА «АСС».