У Чернівцях провели унікальну операцію

07.06.2019 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Згідно з даними за 2017-2018 рр., політравма була причиною летальних випадків у 40% і більше потерпілих.

Незважаючи на загальноприйняті стандарти надання спеціалізованої мединої допомоги при даній патології, практично не існує двох абсолютно однакових випадків політравм, у зв’зку з чим  завжди залишається місце для індивідуального підходу щодо діагностики та вибору хірургічної тактики, а на перше місце виходить кваліфікація фахівців та система організації служби.

Два останні чинники ефективно спрацювали при порятунку травмованого мотоблоком чоловіка із Заставнівського району у Чернівецькій обласній клінічній лікарні.

Як розповідає експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з торакальної хірургії Василь Яцків, про важкого хворого повідомили працівники екстреної медичної допомоги, везучи його до Чернівців.

Коли у фермера із Заставнівщини мотоблок заглох посеред поля, майстровий чоловік почав його тут-таки самотужки лагодити. Недогледів і підступна машина зрушила з місця, захопивши фермера у свої лещата. Якби поруч не було інших, все могло закінчитися фатально, а так напівпосіченого чоловіка вдалося витягнути з-під мотоблока. Однак стан його був вкрай важким: закрита черепно-мозкова травма, рвана рана грудної клітки з множинними переломами ребер, осколки яких пробили легеню, пневмогемоторакс, закритий перелом шийки лівого стегна, травма лівого ока, рвана рана повіки, лівого стегна, травматичний шок тощо.

«Зважаючи на стан пацієнта, щоб не гаяти жодної хвилини, одразу зібрали мультидисциплінарну бригаду хірургів: торакальних, офтальмологів, травматологів, - зазначив Василь Яцків. - Оперативне втручання проводили всі одночасно. Зашивали травмовані органи й тканини, зупиняли кровотечу, стабілізували реберний каркас, здійснили тимчасову мобілізацію лівого стегна тощо. Лише після стабілізації стану пацієнта, стійкого розправлення легені хворого перевели у відділення ортопедії, де на другому етапі йому провели операцію металоостеосинтезу шийки стегна».

Після загоєння ран хворого, життя якого після травми буквально висіло на волосині, у задовільному стані виписали для продовження амбулаторного лікування за місцем проживання.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews