На Буковині безкоштовно навчали, як вирішувати конфлікти без суду

20.06.2019 21:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Чи варто подружжю або ж сусідам, які посварились, поспішати до суду? Не завжди! У цьому переконані експерти. На Буковині відбувся тренінг, під час якого навчали, як вирішувати конфлікт, щоб він завершився не на користь лише однієї зі сторін, а співпрацею.

Як працює такий метод вирішення спорів як медіація? Про це у червні 2019 року  фахівці розповіли на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

Медіацію все частіше називають не альтернативним методом вирішення спору, а саме ефективним методом вирішення спору. У сучасному китайському, японському чи ісламському суспільствах такі методи врегулювання спорів є основними.

«Нерідко рішення судів в Україні не виконуються. На жаль, це реальність. І все це після того, як людина витрачає чимало часу, грошей і власних сил, аби відстояти свою правду. Перевага такого методу вирішення спорів як медіація – більша ймовірність виконання рішення. Найперше тому, що рішення, яке сторона прийняла сама і вважає справедливим, як правило, виконується добровільно»,- розповіла завідувач кафедри публічного права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Голова правління ГО «Буковинський центр медіації» Руслана Гаврилюк.

То що ж таке медіація? Це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфлікту ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати такий варіант вирішення спору, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників процесу.

«Конфіденційність є обов’язковою умовою угоди про проведення медіації. Відповідно все, що відбувається під час медіації має конфіденційний характер. Водночас комунікація відбувається у такому форматі, який є найбільш ефективним для пошуку рішення (спільні або окремі зустрічі сторін із медіатором)», - розповів керівник Лабораторії медіації, переговорів та арбітражу кафедри публічного права ЧНУ імені Юрія Федьковича, член ГО «Буковинський центр медіації» Дмитро Костя.

Практичними аспектами проведення медіаційних переговорів поділилась адвокат, медіатор, викладач Чернівецького інституту МАУП, член ГО «Буковинський центр медіації» Олена Зімніцька.

Подібні тренінги для фахівців системи безоплатної правової допомоги Чернівецької області будуть організовуватись й надалі. У цьому запевнив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

«Для нас дуже важливе таке співробітництво, оскільки ми постійно працюємо над вдосконаленням моделі надання безоплатної правової допомоги», - розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Вже наступного дня опісля тренінгу підписано тристоронній меморандум про співпрацю. Він спрямований на поширення медіації як альтернативного способу вирішення спорів з метою максимальної реалізації прав людини. Меморандум укладено між Регіональним центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області, Громадською організацією «Буковинський центр медіації» та Лабораторією «Медіації, переговорів та арбітражу» кафедри публічного правова юридичного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

За матерілаами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews