Чернівецька ОДА - на захисті прав дітей

30.07.2019 19:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

19 липня заступник голови обласної державної адміністрації Василь Гостюк провів нараду щодо підсумків діяльності служби у справах дітей в І півріччі 2019 року.

Її результатом стала низка доручень, що датується 25 липня 2019 року і має назву №57-Г «Про завдання з питань прав дітей».

Перш за все, йшлося про неухильне забезпечення виконання розпорядження обласної державної адміністрації  від 10.07.2017 року №504-р «Про затвердження плану заходів, спрямованих на посилення соціального захисту дітей, що опинились у складних життєвих обставинах, попередження негативних проявів у дитячому середовищі».

Районним державним адміністраціям доручено та Чернівецькій міській раді, об’єднаним територіальним громадам рекомендовано до 20 вересня розглянути питання стану захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, на чергових засіданнях колегій райдержадміністрацій, виконкомів міських, сільських рад.

Також необхідно провести обстеження умов проживання сімей з дітьми, що перебувають  у складних життєвих обставинах. Для проведення обстеження утворити робочі групи, до складу яких включити  працівників служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, органів Національної поліції та підпорядкованих підрозділів територіального органу ДСНС.

Протягом доби службі у справах дітей, Департаменту соціального захисту населення  ОДА, Чернівецькому обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районним державним адміністраціям, Чернівецькій міській раді, об’єднаним  територіальним громадам у разі виявлення під час обстежень дитини, яка постраждала від жорстокого поводження або життю чи здоров’ю якої загрожує небезпека, вживати заходів невідкладного реагування.                               

Окрім того, треба постійно забезпечувати влаштування вилучених дітей, надаючи пріоритет сімейним формам виховання, посилювати соціальну роботу та підвищити якість надання соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також сім’ям, де мали місце випадки домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, у т.ч. загрози життю або здоров’ю дитини.

Ще один важливий пункт доручення, що стосується Департаменту соціального захисту населення ОДА, Чернівецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районних державних адміністрації, Чернівецької міської ради, ОТГ - покращення роботи щодо недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми в сім’ї, своєчасного виявлення та ґрунтовного розгляду кожного такого випадку.

Щодо посилення роботи соціальних служб в районах – необхідно до 1 жовтня вжити невідкладних заходів щодо збільшення штатної чисельності  працівників служб у справах дітей відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», рекомендувати завершити створення служб у справах дітей у складі виконкомів ОТГ, щоквартально проводити навчальні семінари з метою підготовки фахівців із соціальної роботи та працівників служб у справах дітей в територіальних громадах.

Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – цього стосувалась низка доручень.

Так, районним державним адміністраціям, Чернівецькій міській раді, ОТГ потрібно взяти під контроль виконання вимог законодавства стосовно захисту житлових прав дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа щодо ведення персоніфікованого обліку нерухомого майна дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; своєчасності (з 16 років) взяття дітей зазначеної категорії на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та соціальний квартирний облік. Необхідно особливо контролювати питання забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа та проаналізувати стан забезпеченості житлом зазначеної категорії громадян.

Окрім того, варто перевірити стан перебування на квартирному обліку кожної дитини - сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що досягли 16-річного віку, здійснити аналіз щодо того, з яких сімей діти перебувають в закладах інституційного догляду, з яких причин вони туди потрапили, які послуги потрібно даній сім’ї, вжити заходів з метою повернення дітей, які перебувають  в закладах інституційного догляду на виховання  в сім’ю.

Особливої уваги заслуговує пункт доручення: «Вжити заходів з реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877 «Про Порядок та умови надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа».    

Насамкінець, під час наради був озвучений позитивний досвід Сторожинецького району щодо ведення дитячого соціального паспорта з метою забезпечення формування статистичних даних стосовно дитячого населення регіону. Згідно з дорученням, районам області необхідно перейняти досвід Сторожинця і вести такий паспорт згідно з власними даними.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews