Нова українська школа: які зміни чекають на учнів?

14.09.2019 07:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На учнів чекають чимало нововведень.

Одне із нововведень, яке стосується більше, тих хто навчає. Окремі дисципліни можуть викладати не шкільні вчителі, а фахівці профільних організацій та установ культури, спорту тощо.Крім того, відтепер у школах офіційно скасовано шкільну форму — відповідно до нового президентського указу. Однак, дирекція школи має право запровадити у себе в закладі певний стиль одежі.

Вже з 1 вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання. Це може бути сімейна (домашня) освіта, екстернат або педагогічний патронаж.

  • Сімейна (домашня) форма освіти передбачає навчання для учнів, чиї батьки готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах. Але учень повинен бути зарахованим до певного закладу, який відслідковуватиме його прогрес у навчанні.
  • Для зарахування на екстернат учень повинен подати заяву та документ, який підтверджує підставу для переведення. Серед поважних причин – неможливість відвідувати заняття у школі чи скласти річне оцінювання. Він орієнтований на учнів, які опанували або можуть опанувати один чи декілька предметів.
  • Педагогічний патронаж передбачений для учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні або потребують навчання біля лікарняного ліжка. Також така форма навчання дозволена учням, які здобувають початкову та базову освіту у школах сільської місцевості, в яких через малокомплектність (менше 5 учнів на клас) не може бути організоване навчання у школі.

Педагогічний патронаж від сімейної форми відрізняється тим, що передбачено педагогічний супровід від школи. Коли вчитель приходить додому, або ці заняття можуть відбуватися в школі і відбуваються регулярні заняття вчителя і дитини. При цьому переведення учня на навчання вдома можливе за заявою батьків і не потребує додаткового узгодження. 

Наступне із нововведень. Замість звичайних учнівських квитків, школярі отримають нові — електронні. Це дозволить батькам відстежувати переміщення дитини по місту за допомогою спеціального додатку. Але це поки що діятиме в окремих школах.

І відтепер вчитель не має права оголошувати оцінки на весь клас - він може лише описово оцінити зусилля школяра. А знати конкретний рівень оцінювання чи бали мають право лише самі учні та їхні батьки. Та чи будуть такі зміни позитивні? Можна буде побачити хіба що тільки в кінці року, а можливо і тільки через років 4. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews