У гірських річках Буковини розпочинається нерест форелі

08.10.2019 20:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У період з 10 жовтня по 31 грудня 2019 року у водоймах Чернівецької області оголошено осінньо-зимову нерестову заборону. Детальніше з наказом можна ознайомитися за посиланням. (http://chnv.darg.gov.ua/files/9/nakaz_nerest_foreli.pdf)

Форель є цінним об’єктом іхтіофауни Західної України. Основна мета заборони – забезпечити охорону та збереження в належному стані середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення струмкової форелі.

У цей період на рекомендованих науковими та природоохоронними установами ділянках річок та їх притоках заборонено добування форелі. Зокрема, річка Прут - від мосту Глиниця - Дубівці Кіцманського району Чернівецької області вверх по течії басейна; річка Сірет – від мосту с. Черепківці Глибоцького району Чернівецької області вверх по течії та річках Черемош, Сучава і Путила з усіма їх притоками.

Протягом нерестового періоду у перелічених водних об’єктах та в прибережних захисних смугах заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобуток гравію, піщано-гравійної суміші та трелювання лісу, організовувати змагання.

За порушення правил рибальства під час нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Сума штрафів становить від 34 до 170 грн, за грубе порушення – від 340 до 680 грн. Крім цього, порушнику нараховується 340 грн збитків за кожний виловлений екз. форелі.

Довідково.Струмкова форель – прісноводна риба, яка мешкає в чистих і прохолодних гірських річках, струмках, поточках, гірських озерах та водосховищах.

Статевої зрілості досягає у дворічному віці. Плодючість – 2-2,5 тис. ікринок. У риб, які живуть вище в горах, вона помітно менша. Нерест відбувається на мілководних ділянках із гальковим ґрунтом при температурі води 6-8,5 °C. Самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри, вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з'являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів гине, саму ікру знищують риби-плідники, а також харіуси та миньки.

Чернівецький рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства України. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером цілодобової телефонної «гарячої лінії» відомства: (066) 067-38-69.

Джерело: https://www.facebook.com/Chernivtsifisherypatrol/photos/a.448512745583140/814684822299262/?type=3&theater

 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews