На Буковині обговорили стратегію розвитку ОТГ

10.10.2019 07:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Дев'ятого жовтня в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк (Mykhailo Pavliuk) розпочав нараду з головами об'єднаних територіальних громад.

Участь у нараді також беруть заступники голови ОДА Анжела СаєвськаВасиль ГостюкІгор Богатирець, керівники структурних підрозділів ОДА.

"Країна перебуває останні місяці в процесі трансформації, є багато змін і будуть. Але закон України "Про місцеві державні адміністрації", як і закон України "Про добровільне об'єднання громад", бюджетний кодекс ніхто не відміняв. Тому місцева виконавча влада відповідальна за реалізацію державної політики у кожній сфері. В нас була, і я вірю, обов'язково буде взаємодія. Закликаю присутніх до спілкування та подальшої співпраці, спільного вирішення невідкладних проблем", - зазначив Михайло Павлюк.

Він звернув увагу Департаменту освіти і науки ОДА на важливості підготовки пропозицій по наявних опорних школах та ліцеях, проаналізувати наявну мережу закладів загальної середньої освіти та перспективної мережі опорних закладів ЗСО: "Очевидно, ми будемо готувати пропозиції щодо впорядкування цієї мережі. Тому ми повинні підготувати конкретні конструктивні економічно та інфраструктурно обгрунтовані пропозиції".

Заступник голови обласної державної адміністрації Василь Гостюк акцентував увагу голів об’єднаних територіальних громад на соціальній функції ОТГ: «Наголошую на посиленні та активізації роботи щодо неприпустимості виникнення випадків насильства над дітьми в області. Соціальна відповідальність ОТГ в цій сфері надважлива, і ми спільно повинні зробити все від нас залежне, аби таких випадків в нас не траплялося».

Обговорили перспективи розвитку ОТГ в контексті підготовки Стратегії розвитку Чернівецької області на період до 2027 року та моніторингу спроможності ОТГ, проблемних питань виконання місцевих бюджетів ОТГ, окремих питань реалізації державної політики у сфері освіти органами місцевого самоврядування тощо.

Директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Віктор Подорожний на нараді зауважив на важливості підготовки пропозицій до проєкту Стратегії розвитку Чернівецької області на період 2021 - 2027 років: «Вже на 95% проєкт Стратегії вже готовий. Однією з найважливіших стратегічних цілей документу є розвиток людського потенціалу».

Також Віктор Подорожний проаналізував ключові показники фінансової та економічної ефективності діяльності ОТГ.

Окрему увагу під час наради Михайло Павлюк приділив роботі над регіональним планом управління відходами. «Це дуже важливе питання, зокрема, екологічної політики в цілому».

В.о. директора управління екології та природних ресурсів ОДА Андрій Савчук зазначив, що в 2019 році затверджено Національний план управління відходами, згідно з яким повинні бути створені регіональні плани управління відходами. На сьогодні триває активна робота над Регіональним планом поводження з відходами, котрий реалізовуватиметься  впродовж 10 років.

Звертаючись до керівників ОТГ, посадовець зауважив, що на сьогодні захоронення твердих побутових відходів заборонено, і потрібно запроваджувати повторну переробку сировини.

Він також наголосив, що до кінця року ОТГ зможуть отримати 700 тис. грн. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на закупівлю контейнерів для роздільного сміттєсортування відповідно до заявок.

Питання функціонування поліцейських станцій в ОТГ Чернівецької області та важливість забезпечення безпекового простору у своїй громаді в рамках майбутньої дії проекту «Поліцейський офіцер громади» та на дорогах зокрема порушували у виступах заступник начальника управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Юрій Телегуз та начальник Управління патрульної поліції в області Артур Шкроб.

Директорка Департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Андрієць зупинилася на окремих питаннях реформування охорони здоров’я на первинного рівні. Акцентувалася увага на важливості покращення умов для сільських лікарських амбулаторій в ОТГ, їх до оснащення.

Директорка Департаменту фінансів ОДА Анжела Дякова поінформувала про виконання місцевих бюджетів ОТГ та підготовку бюджетів на 2020 рік.

«Децентралізація дає свої результати. Ми бачимо це по показниках виконаннях місцевих бюджетів. Вони виконані, а порівняно з минулим роком, перевиконані на 20%. Станом на 1 жовтня 2019 року вже є 20 ОТГ з 33, котрі мають перевиконання понад 5%, тобто це в цілому 77 млн. грн. Це досить суттєвий показник», - зазначила Анжела Дякова.

Окремо обговорювали питання реалізації державної політики в сфері освіти органами місцевого самоврядування.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews