«Запобігти. Врятувати. Допомогти» - такий девіз буковинського лікаря-рятувальника Ярослава Стефака

15.10.2019 21:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Девіз Служби порятунку - «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Ним керується кожен рятувальник.

Про це повідомляють в ГУ ДСНС України у Чернівецькій області. 

Начальник медичної служби Управління ДСНС України у Чернівецькій області Ярослав Стефак відповідає цьому девізу подвійно, адже свою роботу він виконує і як рятувальник, і як медик одночасно. 

До Дня захисника України ми поспілкувалися з Ярославом Петровичем про його роботу і захист Батьківщини на лінії вогню, де рятувальник перебував під час проведення антитерористичної операції. 

Службу у лавах ДСНС (тоді ще МНС) Ярослав Стефак розпочав у 2000-му. За ці майже 20  років Ярослав Петрович пройшов чимало: працював у зоні надзвичайних ситуацій, виконував службові обов’язки під пострілами у зоні проведення антитерористичної операції, організовував санітарно-просвітницьку роботу серед мешканців Чернівецької області. Напевно, він – людина, народжена для того, аби допомагати іншим, приклад справжнього рятувальника, котрий обрав свою професію за покликом серця.

Колеги відгукуються про Ярослава Стефака як про чуйного і відповідального, непохитного і дисциплінованого. У екстрених ситуаціях він не гає часу на роздуми – Ярослав Стефак відразу готовий вирушати на допомогу тому, кому це необхідно. 

Він добре пам’ятає перший свій виїзд.

«На момент, коли у складі зведеного загону вирушив на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації на Тернопільщину, я працював у МНС всього 3 місяці. І одразу така біда – у Чортківському районі над кількома селами пронісся смерч, що зруйнував практично всі будинки повністю, – пригадує рятувальник. – Я поїхав туди з метою медичного забезпечення зведеного аварійно-рятувального загону, проте під час лиха надавав необхідну допомогу й постраждалому населенню – люди зверталися до нас, рятувальників, і ми виконували свій обов’язок». Під час повеней на Закарпатті та Буковині Ярослав Стефак допомагав доставляти постраждалих від негоди людей до лікувальних закладів. Він говорить: «Вода тоді повністю затопила людські будинки, місцеві жителі, рятуючись, вилізали на дахи. Ми доставляли їх в лікарні, кому це було необхідно, декому надавали допомогу самі, на місці. Лихо об’єднало всю Україну, а медицина не знає рамок і кордонів. Я виконував свій обов’язок – як лікаря, як рятувальника, як громадянина», – пояснив пан Ярослав.

Також у 2007 році медик-рятувальник виконував завдання у складі Зведеного піротехнічного загону на території 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів Міністерства оборони (с. Новобогданівка Запорізької області), а у 2013 році Ярослав Стефак долучався до ліквідації надзвичайної ситуації на території військової частини А 0829 у м. Лозова Харківської області.

Вірність службовому обов’язку та почуття патріотизму, що було загострене у Ярослава Петровича ще з дитинства, відіграли вирішальну роль й у тому, що у 2014-2015 роках він був учасником антитерористичної операції. Рятувальник виконував службові завдання у зоні бойових дій на Донбасі та Луганщині. У цей час він організовував медичне забезпечення особового складу. Ярослав Стефак у зоні АТО надав кваліфіковану допомогу 80 особам з числа особового складу Служби порятунку та близько півсотні цивільного населення. Час перебування на Донбасі він згадує як найбільш пекельний та болючий. Події, що розгорталися, завдали багато горя.

«Одного разу, коли ми їхали звичайною дорогою, нашу машину зупинив місцевий житель, – пригадує у розмові Ярослав Петрович. – У його автомобілі перебувала жінка, в якої від неправильно введеного антибіотику стався анафілактичний шок. Щоб врятувати їй життя, допомога була потрібна негайно. Тому я одразу приступив до реанімаційних заходів, надав першу лікарську допомогу. Коли жінка прийшла до тями, її доправили у лікувальний заклад».

За словами Ярослава Стефака, надавати медичну допомогу професійним рятувальникам, на щастя, доводиться не часто. Однак, тільки у повсякденній роботі. Професія  вогнеборця дуже ризикована і в умовах надзвичайних ситуацій ніхто ні від чого не застрахований.

«Коли я перебував у Лозовій, то бували випадки, коли травмувалися піротехніки – під час ліквідації тієї надзвичайної ситуації їх засипало землею в траншеях, бійці отримували переломи, травми. Звичайно, першу допомогу надавали ми, медики ДСНС», – зазначив Ярослав Петрович.

Після повернення додому службу медика-рятувальника достойно оцінили на найвищому рівні. Ярослава Стефака нагородили Грамотою керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Грамотою Верховної Ради України та до Дня захисника України у 2018 році – відзнакою Президента за участь в АТО. Ці державні нагороди свідчать про високий професіоналізм рятувальника і його вагомий внесок  у справу цивільного захисту населення.

ДОВІДКА:

Ярослав Стефак закінчив Коломийське медичне училище (1985 р.), після строкової служби в армії втупив до Чернівецького державного медичного інституту (1993 р.). По завершенню навчання працював анестезіологом-реаніматологом у одній з лікарень міста Чернівці. З 2000 року служить у Службі порятунку. Медичну практику, виконання службового обов’язку Ярослав Петрович відмінно поєднує з постійним професійним зростанням і викладацькою діяльністю. Пройшов курс навчання в Українській військово-медичній академії та отримав вищу кваліфікаційну категорію за фахом «Організація і управління охороною здоров’я» (2014). Зараз Ярослав Стефак навчає студентів Буковинського державного медичного університету, проводить заняття з особовим складом Служби порятунку щодо надання медичної допомоги при травмах, пораненнях і кровотечах, випускає санітарні бюлетні.  

Управління ДСНС України у Чернівецькій області

null
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews