2344 буковинці отримали відшкодування з бюджету

25.12.2019 07:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку.

Згідно з положеннями ст. 166 Податкового кодексу платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за підсумками 2018 року  громадяни можуть  не пізніше 28 грудня 2019 року (оскільки 30 і 31 грудня визначено як вихідні дні).

У податковому відомстві  розповідають, наразі буковинцями, які отримали право на податкову знижку за підсумками 2018 року, подано 2344 декларацій про майновий стан і доходи. Відомо, що найбільшу кількість декларацій подано громадянами для відшкодування податкової знижки за навчання. За результатами проведених перевірок поданих громадянами декларацій із витратами, які дозволені для включення до податкової знижки, їм вже повернуто 4,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Слід знати, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинна бути показана вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу. 

Серед основних: відшкодування частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, суму коштів, сплачених платником податку за навчання на користь вітчизняних закладів освіти, суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік; оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита; суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, витрати на оплату оренди житла для внутрішньо переміщених осіб.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

До відома! Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.  

За матерілами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews