Хто має право на першочергове зарахування до закладів вищої освіти?

17.01.2020 21:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Абітурієнти, які хочуть працювати в закладах освіти у сільській місцевості або селищі міського типу мають право на першочергове зарахування до закладів вищої освіти.

Постановою КМУ від 30 травня 2018 року № 417 «Деякі питання реалізації права осіб на першочергове зарахування до закладів вищої медичної і педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням» затверджено Порядок реалізації права на першочергове зарахування до закладів вищої медичної в педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням осіб, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу (далі – Порядок). Який передбачає наступний алгоритм дій: 

1. Щороку до 1 лютого органи місцевого самоврядування подають Департаменту освіти і науки облдержадміністрації інформація про прогнозовану потребу у фахівцях з вищою педагогічною освітою у певній місцевості. При цьому, важливою умовою  при формуванні  прогнозованої потреби у фахівцях є спроможність органів місцевого самоврядування забезпечити таких фахівців безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

2. Щороку Департамент освіти і науки облдержадміністрації за наявної прогнозованої потреби у фахівцях, до 1 березня оголошує конкурс на укладення угод. Під час проведення конкурсу, перевага надається жителям тих населених пунктів, де розташований роботодавець, або близьких до них.

3. До 30 травня переможці конкурсу підписують угоду із директором Департаменту освіти і науки облдержадміністрації про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу, які проживають у населеному пункті або в іншому найближчому населеному пункті. Переможець конкурсу отримує право на першочергове зарахування до закладу вищої освіти за державним або регіональним замовленням та зобов’язується у подальшому здобути вищу освіту за відповідною спеціальністю та ступенем вищої освіти.

Після закінчення навчання, випускник забезпечується першим місцем роботи з подальшим укладенням трудового договору з роботодавцем про відпрацювання у нього не менше трьох років.

Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені ВНЗ на його підготовку.

За матеріалами ЧОДА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews