Які наслідки понесе за собою закриття дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора»?

07.02.2020 08:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Про закриття дитячого протитуберкульозного санаторію у Садгорі почали говорити ще торік, коли стало відомо, що національна служба здоров’я України не буде укладати контракти із медзакладами такого профілю.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Національна служба здоров‘я України не фінансуватиме такі заклади з 1 квітня, оскільки вони не надають медичних послуг, а Бюджетний кодекс України забороняє утримувати санаторії з місцевих бюджетів.

 

Єдиний вихід – це перепрофілювання таких закладів, яке необхідно було здійснити ще у 2019 році. Оскільки цього зроблено не було, ми вимушено подали проєкти рішення щодо закриття санаторію «Садгора», – повідомила заступниця голови ОДА.

 

У закладі не лікували недужих на активну форму туберкульозу, такі діти отримували допомогу у лікарнях. Натомість у санаторії лише відновлювалися після перенесених легеневих хвороб. Ці діти цілком можуть перебувати у соціумі без ризику для оточення.

 

– У середньому у закладі одночасно перебувало близько 60 дітей та 183 працівники, – розповіла Наталія Гусак.

 

Так, 2019 року у санаторії «Садгора» оздоровили 545 дітей, лише 60 із них входили до групи ризику щодо захворюваності на туберкульоз. Перебування однієї дитини вартувало 37 тисяч гривень, тільки 2,5 тисячі із цієї суми витрачали на харчування, решта йшло на заробітну плату лікарів та вихователів, а також на оплату комунальних послуг. До прикладу, на лікування однієї онкохворої дитини 2019 року витратили 8165 гривень, дитини із пульманологічними хворобами – 1365 гривень, - повідомили у пресслужбі ОДА.

Наталія Гусак також наголосила, що жодна дитина не залишиться без лікування чи оздоровлення. Недужі зможуть отримати кваліфіковану допомогу у дитячій клінічній лікарні. Відновити ж здоров’я усім, хто цього потребує, запропонують безкоштовно у санаторіях Одеси та Яремче, путівки є.

 

– Колектив ми працевлаштуємо. Приміщення і територію плануємо використати для центру комплексної реабілітації дітей, – зазначила заступниця голови ОДА.
 
Джерело: "Чернівецький промінь"
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews