Буковинцям до уваги: процедуру публічних закупівель оновлено

10.02.2020 20:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


19 квітня 2020 року вступає в дію нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі».

Закон містить низку нововведень, які сприятимуть підвищенню ефективності закупівель, запровадженню відповідальності за порушення законодавства в сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження тендерів, гармонізації з міжнародними стандартами.

Зокрема, відповідно до Закону, використання електронної системи ProZorro стає обов'язковим для здійснення публічних закупівель вартістю від 50 тис. грн (раніше поріг був від 200 тис. грн). Також Закон зобов'язує замовника надавати звіти в систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше - від 50 тис. грн).

Також документ впроваджує диференційовану плату за подання скарги до Антимонопольного комітету України (через окрему постанову Кабміну). Це дозволить припинити необґрунтоване оскарження великої кількості закупівель і затримку проведення тендерів. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника і штраф.

Крім того, Закон посилює відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і вводить персональну відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи і послуги без закупівлі або буде укладено договір до / без закупівлі, то керівника замовника чекає штраф від 2 до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, Закон подовжує на 2 роки термін закупівель ліків і вакцин через міжнародні організації (до 2022 року). Перелік ліків і порядок закупівель буде затверджувати Кабінет Міністрів України.

З текстом документу можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/114 - IX.

За матеріалами ЧОДА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews