Коронавірус і Чернівці: як місто готується до надзвичайного стану

24.03.2020 12:00   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

25 випадків коронавірусу, нові правила самоізоляції та карантинні блокпости по усій області, обов’язковий масковий режим і посилений контроль заробітчан у Чернівцях.

Так за понад два тижні від першого виявленого випадку COVID-19 змінилось життя Чернівецької області загалом, та обласного центру зокрема. Останніми днями обмеження у регіоні та місті Чернівці щодня продовжують посилювати, вочевидь, готуючись до надзвичайного стану. Ввести надзвичайний стан на території Чернівецької області 20 березня президента попросив мер Чернівців Олексій Каспрук.

Перше одужання та поширення коронавірусу

Позитивну новину Чернівці почули 20 березня: від коронавірусу одужав 39-річний чернівчанин, його випадок був першим офіційно підтвердженим щодо хвороби COVID-19 на території Україні. Чоловіка виписали після того, як його аналізи двічі підтвердили відсутність в організмі коронавірусу. В інфекційному відділенні Чернівецької лікарні він перебував із 29 лютого.

«Він не хотів спілкуватись із журналістами. Сказав, йому треба трошки вдома побути, привести себе у порядок і можливо через пару днів він зможе дати інтерв’ю і поговорити. Враховуючи рекомендації, що він мав підряд декілька негативних тестів, він може бути виписаний і не несе загрози для оточуючих», – сказав Сергій Цинтар, в.о. гендиректора обласної клінічної лікарні міста Чернівці.

Історія була такою: наприкінці лютого чернівчанин разом із дружиною протягом тижня мандрували Італією. Звідти повернулись літаком до румунської Сучави, до Чернівців дістались автівкою. Зле чоловіку стало вже через день – піднялась температура та був сухий кашель. Тоді він одразу зателефонував сімейному лікареві, 29 лютого його шпиталізували, а 3 березня у самий День народження підтвердили СOVID-19. Згодом до обсервації під наглядом медиків сусіди змусили і дружину інфікованого, хоча і тоді і нині її результати на COVID-19 – негативні. Лікарі розповіли, що подружжя діяло досить свідомо. По приїзду з Італії, чоловік із дружиною, отримавши пам’ятки на кордоні про загрози поширення коронавірусу, обмежили спілкування з друзями і залишались удома. Медики розповіли, що після лікарні подружжя ще деякий час перебуватиме удома під наглядом інфекціоністів.

Але радісну звістку про перше одужання від коронавірусу затьмарили нові результати лабораторних досліджень. 20 березня на території Чернівецької області зафіксували ще 10 випадків СOVID-19, загалом недугу підхопили вже 25 мешканців регіону. На той момент це найбільший показник в Україні.

Інфекцію виявили в мешканців сімох населених пунктів, найбільше інфікованих – 11 та 7 людей у двох селах – Брусниця та Колінківці. Відповідно до концентрації випадків коронавірусу, в цих селах запровадили суворі обмеження, на в’їзді до цих населених пунктів та міста Чернівці встановили карантинні блокпости.

«Всі мешканці цих сіл, які є контактними особами, або мають історію подорожі, мають піти на жорсткий домашній карантин. Ми маємо випадок, коли вірус проявився лише за кілька днів, а в цей час людина була його носієм і встигла, не відчуваючи цього, заразити своїх близьких і оточення», – зазначив Сергій Осачук, голова Чернівецької ОДА.

Посилення обмежень

Починаючи від 23 березня, в Чернівцях почала діяти низка нових обмежувальних заходів. У місті тимчасово забороняється виконання ремонтно-будівельних робіт, заборонено в’їзд у місто транзитного транспорту. Для цього розроблять схеми об’їзду і встановлять відповідні знаки.

 

Вирішено також тимчасово обмежити пересування на вулицях міста дітей віком до 14 років без супроводу дорослих. Припинено роботу парків, запроваджується обов’язковий масковий режим в закладах торгівлі, на ринках, аптеках, банківських установах, інших об’єктах господарської діяльності, робота яких не зупинилась.

У місті зачинились готелі та призупинили роботу великі виробництва і ринки. Мер Чернівців звернувся до центральної влади із проханням запровадити надзвичайний стан по всій області.

«Ми розуміємо величезну небезпеку того, що кількість хворих буде зростати. І на тих людей, які не розуміють, які безвідповідальні треба діяти в їхній бік набагато жорсткіше. Ці всі інструменти владі, правоохоронним органам надасть система надзвичайного стану», – наголосив Олексій Каспрук, міський голова Чернівців.

 

Сьогодні у Чернівцях також зобов'язали усіх, хто повернувся з країн із зареєстрованими випадками коронавірусної інфекції, повідомляти свої дані за телефонами контакт-центру. Усім радять завжди мати при собі документи на випадок надзвичайного стану.

У свою чергу буковинські бізнесмени звернулися до міського голови Олексія Каспрука та голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, висловивши застереження щодо впровадження надзвичайного стану.

«Хочемо нагадати, що вони відповідають не тільки за боротьбу з коронавірусом, але й за відновлення нормального життя після пандемії. І базою для такого відновлення є збереження економіки, малого та середнього бізнесу, приватних підприємців. Кожне збережене робоче місце, кожне нове створене робоче місце – це мінус одна людина у величезній черзі за соціальною підтримкою. Треба зрозуміти нарешті, що в наших умовах малий бізнес – не джерело податків, а джерело зайнятості, соціальної стабільності, а для мільйонів людей стане способом виживання», – йдеться у зверненні Клубу підприємців Буковини.

 

Нові дані

Наразі у лікувальних закладах області перебуває 57 буковинців, у 15 із них підтверджено коронавірус. Загалом у Чернівецькій області було обстежено 81 людину, підтверджених випадків інфікування COVID-19 – 25.

Хворих із підозрою на коронавірусну інфекцію, крім Чернівецької обласної лікарні та дитячої обласної лікарні, тепер приймають у районних медзакладах. Півсотні додаткових місць розгорнули і в Чернівецькій міській лікарні №1. Медзаклад розподілили на червону та жовту зони. До червоної зони потраплятимуть контакті особи та люди, які подорожували до країн, де зафіксовано випадки COVID-19, до жовтої – пацієнти із пневмоніями.

 

І поки місто та область завмерли та вже почали готуватись до ймовірного введення надзвичайного стану, військкомати області збирають сили.

«У військових комісаріатах проводиться уточнення сил та засобів щодо можливого введення в області режиму надзвичайного стану у зв’язку із спалахом коронавірусу. Військовослужбовці ЗСУ залучатимуться до проведення обмежувально-карантинних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції, зокрема для підтримання громадської безпеки та порядку. У взаємодії з поліцейськими та нацгвардійцями буде проводитися спільне патрулювання посиленими нарядами. Громадянам, охочим взяти участь у зазначених заходах, необхідно зателефонувати до військових комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку. Для надання допомоги у додатковому забезпеченні особового складу засобами захисту, антисептичними та дезінфікуючими речовинами просимо також звертатись до військових комісаріатів», – ідеться в нинішньому оголошенні Чернівецького обласного військкомату.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews