Чернівецька лікарка пояснила, як виявити відмінності між сезонною алергією та ураженням коронавірусом

23.04.2020 17:22   Джерело: buknews.com.ua
Опубліковано : Новини Буковини

Так, при сезонної алергії, як і вірусі, утруднюється дихання, з'являється чхання, сльозяться очі. У більшості випадків алергія проявляється на слизових оболонках очей і носа, локалізується в районі голови, може з'являтися висип на тілі. У людини при коронавірусі може бути тривала лихоманка, задишка, сухий кашель, болі в горлі (як і при грипі), але нежиті в більшості випадків не спостерігається. Дуже важливо звернути увагу на температуру тіла хворого. Пам'ятайте про те, що найчастіше алергічна реакція на який-небудь алерген не призводить до лихоманок, і задишки теж може не бути, тільки якщо хворий - НЕ астматик.

Щоб зрозуміти, з чим пов'язані симптоми: із застудою або полінозом, - потрібно відповісти на кілька запитань.

Наскільки швидко розвиваються симптоми?

Якщо в хворобливому стані винна вірусна інфекція, симптоми наростають поступово протягом 2-5,яти  днів. Якщо нежить і почервоніння очей виникають несподівано, наче нізвідки, значить, швидше за все, це алергія.

Скільки часу триває погане самопочуття?

Якщо за один-два тижні симптоми пройшли, значить, це вірусна інфекція чи застуда. Якщо не пройшли, швидше за все, це поліноз: він триває до тих пір, поки в повітрі є алергенний пилок. Якщо нежить й інші симптоми (без температури) тривають більше двох тижнів, необхідно звернутися до лікаря-алерголога. Спеціаліст проведе алерготестування, визначить причинно-значимий алерген і призначить лікування.

Симптоми виникають в певний період кожного року?

Не потрібно відразу панікувати, потрібно згадати - якщо в попередні роки весною у вас були такі ж прояви, схожі симптоми, то швидше за все, ви маєте справу з алергією. Якщо рясний нежить з'являється щороку в один і той же час (нежить супроводжується дерматитом, а ще  сльозяться і сверблять очі?), з великою ймовірністю це поліноз. Використовуйте безрецептурні протиалергічні медичні препарати і спостерігайте за своїм самопочуттям. Так найчастіше проявляється поліноз, а не вірусна інфекція чи застуда.

Відмінність коронавируса від  грипу.

Багато пацієнтів шукають інформацію, в чому відмінність коронавирусу  від грипу, як виявляється ця хвороба, як відрізнити і не сплутати симптоми. Коронавірус заразив уже сотні тисяч людей по всьому світу, такий масштаб не може не лякати. В даному випадку відрізнити одне захворювання від іншого набагато складніше. І в тому, і в іншому варіанті людина відчуватиме себе хворою, дуже втомленою,  хочеться лежати постійно в ліжку, звести до мінімуму будь-які рухи. Наприклад, все та ж алергія також може звести людину в ліжко, проте ломка в суглобах і м'язах край рідкий симптом. А ось при грипі або коронавірусі ця ознака часто проявляється першою.

Якщо людина захворіла на грип або звичайну застуду, то після декількох днів питного режиму вона відчує покращення свого стану. У випадку з літніми людьми легка застуда або грип можуть тривати трохи довше, адже мають фізіологічно ослаблений імунітет.

При коронавірусі у хворого симптоми будуть тільки посилюватися, він буде відчувати себе все гірше і гірше. Якщо ви це спостерігаєте у себе, то обов'язково слід звернутися за спеціалізованою допомогою. При появі сильної задишки навіть від мінімальної фізичного навантаження потрібно насторожитися.

Нагадуємо, що в групі ризику захворіти на вірусні інфекції знаходяться:

вагітні, діабетики, люди з хворобами серцево-судинної системи, люди з хронічними хворобами легень, онкохворі,  хворі з імунодефіцитами, літні люди.

Всесвітня організація здоров'я, ЗМІ постійно публікують рекомендації щодо заходів обережності. Слід зазначити, що їх потрібно застосовувати завжди, щоб уникнути заражень не тільки коронавірусом, а й іншими респіраторними вірусними інфекціями.

Каспрук Н.М.
Доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ, к.мед.н. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews.com.ua