Медреформа в умовах карантину: як працюють чернівецькі лікарні?

15.07.2020 23:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Епідемія коронавірусу внесла корективи у діяльність лікарень.

Про роботу медичних закладів Буковини в умовах реформи розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Заступниця зазанчає, що епідемія коронавірусу внесла корективи у діяльність лікарень. Зокрема, довелося скасувати планову госпіталізацію, що відбилося на фінансових показниках. 

За три місяці медичні заклади області, які надавали допомогу пацієнтам з COVID-19, отримали від Національної служби здоров’я України 82 мільйони гривень. Це дозволило виплатити медикам обіцяну керівництвом держави 300% набавку. Так, лікарі, середня заробітна плата яких складала 6,9 тисячі гривень, отримали по 27 тисяч, а медичним сестрам замість 5 тисяч гривень нарахували по 17 тисяч. 

Якщо підсумувати ці три місяці роботи із Національною службою здоров’я України, то ми маємо як гарну ситуацію із фінансуванням окремих лікарень, так і заклади, які залишилися без грошей. Це, зокрема, обласний протитуберкульозний диспансер, психіатрична лікарня, яка отримала на 86% менше коштів, ніж за аналогічний період субвенційного фінансування, госпіталь ветеранів великої вітчизняної війни, хоспіс, який надає допомогу хворим на туберкульоз, діагностичний центр, – розповіла Наталія Гусак. 



Заступниця голови ОДА повідомила, що цього тижня екстрено збере госпітальну раду, щоб розглянути фінансові плани цих медичних закладів. Опісля ж подаватимуть документи до НСЗУ, яка контрактуватиме збиткові лікарні за додатковими пакетами. Це дасть змогу принаймні виплачувати заробітну плату працівникам. 

Також Наталія Гусак розповіла, що отримала доручення від голови Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука створити при ОДА консультативну медичну раду. Цей орган, зокрема, вирішуватиме, як фінансуватимуться лікарні області. 

До цього часу гроші розподілялися за принципом «усім потроху», і це не зовсім правильний підхід. На Буковині є заклади, де рятують життя людей, і є десятки медичних установ, які не надають ніяких унікальних послуг, але кошти ми в них вкладали однакові. Тож зараз маємо шанс справедливо переформатувати фінансування системи охорони здоров’я, щоб пацієнт отримав у результаті якісну допомогу. Позиція підтримувати сильних, щоб вони ставали сильнішими, є більш правильною, ніж підтягувати слабких, продовжуючи таким чином їхню слабкість, – зазначила Наталія Гусак.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews