Чернівцігаз заплатять 349 мільйонів боргу, - вирок суду

23.02.2021 12:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

АТ "Укртрансгаз” та АТ "Оператор газорозподільчої системи "Чернівцігаз” уклали договір транспортування природнього газу.

Акціонерне товариство "Укртрансгаз” звернулось до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільчої системи "Чернівцігаз” про стягнення 402 138 228,31 грн заборгованості за договором про транспортування природного газу №1512000721 від 17 грудня 2015 року. Дослідивши матеріали справи суд встановив, що АТ "Укртрансгаз” та АТ "Оператор газорозподільчої системи "Чернівцігаз” уклали договір транспортування природнього газу.

Про це пише пресслужба господарського суду Чернівецької області.

Відповідачем отримано акти про надання послуг балансування природного газу, рахунки на оплату та звіти по точкам входу/виходу, в зв’язку з чим, у відповідача виникли зобов`язання оплатити такі послуги у строк, що не перевищує п`яти банківських днів з дня отримання зазначених документів.

Для наявності підстав для оплати виставленого оператором рахунку щодо вартості послуг балансування законодавчо передбачено сукупність обставин у наступній послідовності: 1) виникнення негативного місячного небалансу;

2) неврегулювання замовником послуг транспортування цього самостійно небалансу в строк до дванадцятого числа місяця, наступного за газовим місяцем;

3) оформлення оператором одностороннього акту на обсяг неврегульованого замовником обсягу небалансу;

4) надання оператором замовнику до чотирнадцятого числа місяця, наступного за газовим місяцем розрахунок вартості послуг балансування та рахунок-фактуру.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 526 ЦК України унормовує, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За результатами розгляду справи суд дійшов висновку, що вимоги Акціонерного товариства "Укртрансгаз” до відповідача Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Чернівцігаз” стосовно стягнення заборгованості в сумі 349 130 926,57 грн за надані відповідачу послуги балансування протягом липня 2018 року – лютого 2019 року є обґрунтованими, такими, що підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

В іншій частині у задоволенні позову відмовлено.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews