Чернівці та Конін (Польща) в онлайн-форматі обмінялись інформацією в сфері розвитку комунального господарства

09.04.2021 07:34   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Директор департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Григорій Прохоренко розповів про онлайн-зустріч з  керівництвом та представниками комунальної сфери міста-побратима Конін (Великопольське воєводство), Польща. 
 
"Нам було вкрай важливо дізнатись з якими проблемами стикаються в комунальному господарстві, як вирішують ці проблеми, - зазначив Григорій Прохоренко на своїй сторінці у соцмережі. - В цілому Конінській повіт у 3 рази менший за місто Чернівці по чисельності населення, та в 1,8 рази менший за площею. Повіт розділений на 3 округи.
В кожному з них працюють або комунальні спілки, або приватні компанії. Щодо контролю приватних компаній, виявляється у договори закладені найсуворіші санкції для них, які дозволяють контролювати роботу приватних компаній та не допускати халатного відношення до роботи. Прибирається місто в основному механізованим способом, проте це можливо через якісну інфраструктуру, а саме відремонтовані дороги і тротуари. Враховуючи наші умови, прибирати все місто механізованим способом поки неможливо, проте цей процес потрібно починати.
Що стосується сміття – то як і у всіх європейських країнах, влада діє завжди в двох напрямках. Це прибирання міста з одного боку, і жорсткі штрафи за викиди сміття в недозволеному місті з іншого боку. Мінімальний штраф – 500 злотих, що в наших умовах дорівнює приблизно 3500 грн.
Місто в основному покрито відеоспостереженням, є ситуаційна кімната, яка дозволяє слідкувати за порушеннями в місті, і дає можливість оперативно реагувати на ці порушення. 30 чоловік слідкує за порядком у місті, і при виявленні порушення оперативно виїжджає для накладення штрафів.
Це те, до чого нам потрібно йти.
У місті є сміттєспалювальний завод !, проте на ньому спалюється невеличка частина сміття, оскільки все інше сміття сортується, і тут діють також жорсткі правила. Поки що у нас сміттєспалювальні заводи будуть неактуальні, через високу вартість спалювання 1 тони сміття. Це можна розглядати тільки в контексті з сортуванням сміття, а для цього потрібно багато часу для вироблення цієї звички.
До речі в місті присутня комунальна структура, яка наприклад займається дикими тваринами. Якщо є дика тварина, яка потребує допомоги, вони її лікують, і після повного одужання знов відпускають у дику природу.
Цікаво, що комунальна сфера працює тільки з спеціалізованими компаніями. Тобто є окремі компанії, що ремонтують бруківку, є такі, що замаються суто тротуарами, а є й такі - що суто дорогами. Це пов’язано з тим, що кожна компанія має перевагу в спеціалізації, відповідне обладнання яке дозволяє дуже якісно виконувати саме той вид робіт, в якому вона кваліфікована.
Щодо розкопок, які є болючими для нашого міста, діє окрема система. Якщо у нас надається ордер на розкопки, і ми потім вимагаємо у компанії відновити цю розкопку, то в місті побратимі, компанія яка бере ордер на розкопку відшкодовує певну суму по розцінками ради в бюджет міста, а потім бюджет залучає відповідних виконавців, які за ці кошти відновлюють знову ж таки якісно дорожнє або інше покриття. Що у нас є спільного – так це брак коштів на ремонти доріг. Проте їх брак коштів, не можна порівняти з нашим".
 
Григорій Прохоренко повідомив, що найближчим часом Чернівецька міськрада ініціює низку зустрічей з іншими містами для обміну інформацією в сфері розвитку комунального господарства.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews