Про нюанси відкриття ринку землі на Буковині розповідають фахівці системи безоплатної правової допомоги

12.04.2021 17:11   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Минулоріч Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року. Які етапи його реалізації та що буде після відкриття ринку землі? Чого очікувати землевласникам та землекористувачам? На ці та інші питання давали відповіді юристи системи БПД у Чернівецькій області.

Зокрема, фахівці Кельменецького місцевого центру з надання БВПД  Ігор Ватаман та Галина Руснак зустрілися з членами ОСББ «Хотин -2008».

- Власники землі потребують додаткової поінформованості про свої права на землю та можливості їх реалізації, а також про інструменти захисту в правовий спосіб. Тому ми завжди ідемо назустріч людям, адже: поінформований – значить озброєний, – зауважила Галина Руснак.

Отож що чекати після відкриття ринку землі?

Введення змін буде поступовим і передбачає декілька етапів:

І етап: 1 липня 2021 року – землі сільськогосподарського призначення зможуть набути тільки фізичні особи, що є громадянами України.  Важливо: максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством – 100 га на людину.

ІІ етап: 1 січня 2024 року– крім фізичних осіб право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи. У випадку якщо вони створені й зареєстровані за законодавством України, учасниками  яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Важливо: максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством – 10 тис. га.

Ігор Ватаман детальніше зупинився на захисті прав власників земель, землекористувачів та територіальних громад. Роз’яснив присутнім механізм і процедуру користування і розпоряджання своєю землею. Зокрема, як отримати  допомогу в судовому захисті при порушених правах та протидіяти рейдерському захопленню земельних ділянок.

Про  законодавчі аспекти впровадження ринку землі в Україні розповідала на семінарі для безробітних, які перебувають на обліку в Новоселицькій районній філії обласного центру зайнятості головна спеціалістка Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун. Зокрема вона поінформувала учасників заходу про умови купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення після 1 липня 2021 року та наголосила на тому, що продаж землі іноземцям можливий лише після схвалення такого рішення на референдумі.

- Вартість землі не може встановлюватись нижче нормативно-грошової оцінки землі. Розрахунок під час купівлі-продажу землі буде проводитись у безготівковій формі. Громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів, – наголосила Світлана Гузун.

Що таке акт погодження меж земельних ділянок та що робити, якщо сусіди відмовляються його підписати? Про це, а також інші земельні питання спілкувалися директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк, депутати Вижницької міської ради та землевпорядники Вижницької громади.

Законодавство України визначає, що при оформленні права власності на земельну ділянку проводиться відновлення меж земельних ділянок та їх погодження з суміжними власниками та землекористувачами. Межі земельної ділянки в натурі закріплюються межовими знаками встановленого зразка. Це відбувається у присутності власника/користувача земельної ділянки, власників/користувачів суміжних земельних ділянок або уповноваженими особами.  Про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі землевпорядна організація, що є розробником документації, повинна повідомити офіційно (рекомендованим листом, кур’єрською поштою, телеграмою чи за допомогою інших засобів зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення) не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку таких робіт. Через оголошення у місцевій пресі треба повідомляти власників/користувачі суміжних земельних ділянок, місце проживання або місцезнаходження яких невідоме.

- Однак, якщо сусід не підписує акт погодження меж, це не може бути підставою для відмови у затвердженні технічної документації уповноваженим органом. Такий факт можуть зафіксувати в акті довільної форми депутати місцевої ради – члени профільної комісії ради з виходом на місце,  – зазначила Людмила Мацюк.

Корисні ресурси для власників землі:

·        Державний реєстр речових прав на нерухоме майно https://kap.minjust.gov.ua/

·        Єдиний державний реєстр адміністративних послуг https://my.gov.ua/

·        Електронні послуги Держгеокадастру https://e.land.gov.ua/

·        Державний земельний кадастр https://map.land.gov.ua/

·        Нормативна грошова оцінка землі https://ngo.land.gov.ua/

Державний аграрний реєстр https://www.ar.gov.ua/

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews