У Чернівцях не стало відомої професорки-мовознавиці Надії Бабич

12.04.2021 18:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Сьогодні на 78-му році життя померла відома професорка-мовознавиця Чернівецького національного університету Надія Бабич. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомила її донька Олеся Жук:
"Не стало моєї найдорожчої людини у світи МАМИ..."

Надія Бабич за багато років роботи в університеті стала наставницею для тисяч студентів-філологів. Її знають, як автора десятків підручників для школи та ВНЗ, сотень наукових та науково-публіцистичних статей, передмов до видань, наукових рецензій, авторитетного громадського діяча, поважного теле- і радіожурналіста, члена Національної спілки журналістів України, Заслуженого діяча освіти й науки України, Відмінника освіти України, лауреата обласної педагогічної премії імені Омеляна Поповича. Її нагороджено орденом Княгині Ольги III ступеня, медаллю святих Кирила і Мефодія Української православної церкви Київського патріархату.

Надія Денисівна є однією із зачинателів та основоположників української фразеології, дослідницею історії мови, стилістики, культури мовлення, лінгвопсихології, соціолінгвістики, методики викладання мови і етичні та естетичні проблеми функціонування мови. Вона є автором, співавтором, упорядником і відповідальним редактором цікавих глибоких підручників і навчальних посібників з історії української літературної мови, стилістики та основ культури мовлення, української мови з професійним спрямуванням, теорії та практики перекладу, української мови для шкіл з румунською, польською та угорською мовами викладання.

Довідково

Наді́я Дени́сівна Ба́бич народилася 29 грудня 1943 року у Чернівцях. Українська мовознавиця, кандидатка філологічних наук, професорка з 1995 року. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Закінчила 1966 року Чернівецький університет, відтоді працювала у ньому: спочатку старшою лаборанткою, потім викладачкою кафедри, доценткою, професоркою, завідувачкою кафедри історії та культури української мови (до 2002 р.).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews