У Чернівцях відновив роботу правовий кінозал

28.04.2021 13:54   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Уперше за час карантину кіноклуб Docudays UA, який діє при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка, організував перегляд та обговорення документальної стрічки бельгійського режисера Алена де Альо «Вітаємо на Фукушімі». Цю подію присвятили 35-м  роковинам Чорнобильської трагедії. Долучилися до проведення заходу й фахівці системи БПД у Чернівецькій області.

Фільм присвячений радіаційній аварії у Японії, яка сталася навесні 2011 року на атомній електростанції «Фукусіма-1» через потужний землетрус. Режисер Ален де Альо (він, до речі, також є автором стрічки “Чорнобиль назавжди”) оповідає про будні родин, що мешкають в 20 кілометрах від аварійної АЕС «Фукусіма-1». Після багатьох зусиль ліквідаторів, невизначеності висновків науковців, вагань можновладців – кому вірити? Лишатися чи їхати звідси? Кожна родина ухвалює на самоті такі рішення. Творець фільму оповідає про наслідки аварії, аби про них пам’ятали нащадки.

Стрічка «Вітаємо на Фукушімі» порушує чимало проблем, пов’язаних не лише з використанням атомної енергетики, але й елементарною повагою до людини та її прав. Після перегляду фільму учасники кіноклубу Docudays UA обговорили  соціальні, екологічні та правові проблеми в контексті наслідків аварій на Чорнобильській та Фукусімській АЕС.

Зокрема, юристка Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Аліна Зузуля наголосила на статусі, соціальних гарантіях та пільгах громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Також вона розповіла як звернутися по безоплатну правову допомогу та які категорії громадян мають право на захист, здійснення представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.

А комунікатор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Тарас Лазарук закцентував увагу на тому, що, як і в Чорнобилі, так і на Фукусімі, люди зіткнулися з відсутністю інформації та недолугими діями влади. Тому згуртованість і підтримка один одного у непростих життєвих обставинах відіграють неабияку роль.

- Саме таких небайдужих громадян – волонтерів нині потребує й система безоплатної правової допомоги в Україні. Адже дуже часто люди не знають куди звернутися, аби вирішити свої нагальні правові проблеми. Тому ми й започаткували проєкт «Волонтер БПД», аби знайти свідомих громадян, які зможуть допомагати тим, кому нині необхідна правова підтримка, – зауважив Тарас Лазарук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews