У Чернівцях збудують найбільшу станцію виробництва гіпохлориту в Україні. Якість питної води значно покращиться

01.05.2021 08:25   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Керівництво КП “Чернівціводоканал” разом з Чернівецьким міським головою Романом Клічуком підписали договір із закупівлі робіт на проектування, постачання та встановлення на об’єкті обладнання для виробництва гіпохлориту натрію на водоочисній станції “Вікно”.

Реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовому співробітництву Німеччини з Україною в рамках Програми модернізації та реконструкції муніципальної інфраструктури м. Чернівців.

"З цього кроку нарешті розпочинається реалізація проекту з модернізації «Чернівціводоканалу», на який вже більше 6 років ми маємо фінансування 17 мільйонів євро, - каже Роман Клічук. - Встановлення сучасної гіпохлоритної станції дасть змогу КП «Чернівціводоканал» зменшити залежність від постачальників реагентів. Адже наразі КП «Чернівціводоканал» витрачає великі гроші на закупівлю рідкого хлору. Також, звичайно, це підвищить якість питної води. Гіпохлорит — безпечніший для здоров‘я людей".
 
Про гіпохлоритну станцію для КП «Чернівціводоканал» мова йде вже не один рік. Зокрема її будівництво на Дністровському водогоні передбачено техніко-економічним обгрунтуванням «Проекту муніципального водного господарства, стадія 1», реалізація якого фінансується за рахунок кредиту від німецького банку KfW.

Читайте також

«Чернівціводоканал» має запас хлору для знезараження води лише на 2 тижні
 
Наразі використання гіпохлориту натрію замість звичної системи хлорування для очищення води – є набагато екологічнішим та безпечнішим способом знезараження. Більше того, використання газоподібного хлору, який є сильнодіючою отруйною речовиною, призводить до необхідності дотримання жорстких вимог техніки безпеки. Окрім того, розташування об’єктів у населених пунктах створює постійну загрозу виникнення техногенної катастрофи у разі аварії на об’єкті. Тож нова технологія в рази безпечніша та екологічніша в порівнянні зі старою системою. Використання гіпохлориту натрію на водоочисних спорудах застосовується у комерційних цілях вже понад 30 років. Хоча цей метод раніше не користувався особливою популярністю через більші витрати у порівнянні з витратами на використання газоподібного хлору. В рамках даного контракту підрядник виконає детальний проект будівництва, проведе ремонт та підготовку наявних приміщень, здійснить доставку та монтаж 3 електролітичних комірок, систему розчинення солі і пом’якшення води та іншого допоміжного обладнання. Також буде проведено навчання персоналу. Побудувати новітню станцію знезараження на водоочисній станції “Вікно” планують впродовж 1 року.
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews