Лідер, який об’єднує українців Молдови та світу

13.05.2021 10:45   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Дмитра Лекарцева знають у багатьох країнах як  громадського діяча і народного  дипломата, який вже понад 15 років активно працює у Республіці Молдова в галузі зміцнення міжнаціональних відносин. За цей час лідер Світового Конґресу Українців Молодіжних Організацій (СКУМО) та  Національного конгресу українців Молдови організував понад 500 акцій, проєктів, програм у сфері неформальної освіти, засобів масової інформації, популяризації України, збереження культури і самобутності українців Молдови, зміцнення транскордонного співробітництва, просування демократичних цінностей, національної цілісності та захисту прав людини і прав національних меншин.

Зараз Дмитро Лекарцев перебуває з візитом у Києві і «заряджений» на успіх наступних великих проукраїнських проєктів. Детальніше про його діяльність – у нашій розмові.

 

- Дмитре, зараз Ви маєте досить насичений візит до Києва. Які його основні цілі?

- Основною метою мого візиту є підготовка до проведення серпневого Форуму української молоді діаспори у Чернівцях. У його рамках пройде Третій конгрес СКУМО, де буде вибрано нове керівництво організації. Цими днями ми зустрічаємось з партнерами і друзями СКУМО, обговорюємо організаційні моменти форуму, а також нові проєкти за участю української молоді з діаспори.

 

«Російські ЗМІ домінують у Молдові. Нам погрожували розправою за правду з України і називали фашистами»

 

 - Ви – громадський діяч «зі стажем». Чи доводилось зустрічатись із супротивом у Вашому полі діяльності?

- Громадською діяльністю у сфері захисту прав українців Молдови і молодіжних політик я почав займатися з 2005 року ще будучи студентом. Тоді я заснував Асоціацію української молоді в Республіці Молдова «ЗЛАГОДА». Безумовно, на початковому етапі становлення і розвитку організації ми зіткнулися з різними складнощами в тому числі від наших дорослих колег. З одного боку вони стверджували, що «молодь – це наше продовження», а з іншого – працював стереотип «ви надто молоді, щоби мати власну думку». На наше щастя, нас підтримали колеги з інших організацій, які не мали відношення до українського руху в Молдові. Нас залучили у якості партнерів до серйозних міжнародних проектів, навчили працювати. Зрештою, вони дали найдорожче – досвід, який дозволив нам в подальшому незалежно розвиватися.

- Чи були ще якісь перепони?

Наступний етап складнощів очікував на нас наприкінці 2013 року, коли розпочався Майдан. Наша організація з самого початку виступила на його підтримку, потім були Крим і Донбас. Ми вперше дізналися про гібридну війну. А також про те, що російські ЗМІ домінують на молдавському медіа-ринку, маючи величезний вплив на молдавське суспільство. На превеликий жаль тоді у Молдові практично не існувало об'єктивних джерел інформації, які б правдиво висвітлювали все, що відбувалося в Україні. Наша організація почала активно працювати в інтернеті і в соціальних мережах (був створений перший інформаційний портал для українців в Молдові, видавалася також друкована версія, яка поширювалася безкоштовно). Ми  подаємо молдавському суспільству об'єктивну інформацію про Майдан, Крим і війну на сході України. Тож ми одразу перетворилися на «вигнанців», «бандерівців», «фашистів» та іншу нечисть. Справа дійшла аж до погроз про фізичну розправу, адже наша інформація кардинально відрізнялася від тієї, що показують російські медіа в Молдові. Усі акції, які проводилися нашою організацією на підтримку України, неодноразово зустрічалися з агресією з боку російськомовного населення.

- Наразі ситуація змінилась?

- На щастя, все рухається вперед і сьогодні з'являється все більше і більше людей з критичним мисленням. Вони об'єктивно оцінюють інформацію, яку отримують з молдавських ЗМІ.

 

«Сприяємо підвищенню якості освіти українців в Молдові»

 

- Завдяки чому вашим організаціям вдається згуртувати українську молодь?

- Нарощування потенціалу і об'єднання молодих представників української громади в Молдові стало можливим завдяки нашим зусиллям по організації структур на місцевому рівні. Це національні молодіжні форуми, літні школи, тренінги та конференції, обмін досвідом на національному та міжнародному рівнях. Особливо ми пишаємось проєктом «Підтримка впровадження міжнародних стандартів багатомовної освіти національних меншин в системі освіти Республіки Молдова». Він сприяв підвищенню якості освіти українців Молдови. У ньому взяли участь школи з викладанням української мови в Єдинцях, а також селах Ніхорень, Тецкани та Унгри. Вивчаючи європейські практики роботи українських громад,  я зустрічався з представниками українських громад Румунії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Болгарії, Польщі, Грузії та Естоніі. І це неймовірно цінний досвід.

- Якою є основна місія Національного Конгресу Українців Молдови?

- Ми згуртовуємо і підтримуємо українців Молдови для просування і захисту їх прав, ефективної участі в економічних, політичних і соціальних процесах на всіх рівнях в державі, зміцнюємо зв'язки з Україною. Намагаємось  об'єднати зусилля українців Молдови і зміцнюємо роботу з представниками державних та неурядових структур. У Молдавському суспільстві просуваємо мовне, культурне та релігійне різноманіття. При цьому враховуємо інтереси і потреби різних груп спільноти.

- Ви співпрацюєте з Міжнародними мережами українських організацій?

 - Так ми саме налагоджуємо з ними партнерський діалог. Серед них Світовий Конгрес Українців (СКУ), Європейський Конгрес Українців (ЄКУ), Українська Всесвітня Координаційна Рада (УВКР)

- У яких напрямках ведеться ваша робота?

- Скажімо, у галузі освіти ми просуваємо програми, спрямовані на збереження української культури та ідентичності в дитячих садках, школах, вищих навчальних закладах. Також проводимо семінари і тренінги для українців Молдови різних вікових категорій. Організовуємо культурні заходи на локальному і національному рівнях. Це різноманітні фестивалі, концерти, виставки живопису і фотографій, показ кіно. Підтримуємо організації українок приділяючи особливу увагу заходам щодо гендерної рівності, участі жінок в політиці, запобігання насильству. Реалізовуємо проекти з підтримки українців Молдови з числа соціально незахищених верств населення.

 

«Підтримуємо європейську інтеграцію»

 

- Що з останнього Вам вдалось реалізувати на посаді Президента СКУМО?

- Я неодноразово виступав з відкритими листами на адресу керівництва Європейського союзу з метою привернути їх увагу до проблеми російської дезінформації в європейському інформаційному просторі, метою якої є дискредитація України, а також з проханням продовжити і посилити політичні та економічні санкції проти країни-агресора. У 2020 році, коли світова спільнота зіткнулася із загрозою зростаючої пандемії коронавірусу, я ініціював акцію «Допоможи медикам в Україні». Тоді ми разом з українцями всього світу зібрали посильну допомогу для придбання найбільш нужденним українським медичним закладам коштів для захисту їх персоналу. Українська молодь придбала необхідні захисні халати і вручила медикам Кельменецької центральної районної лікарні в Чернівецькій області, яка є одним з найбільш постраждалих регіонів України через спалах коронавірусу. Тоді ж я ініціював масштабний проєкт, в рамках якого було проведено соціологічне дослідження проблем українців Молдови. За його результатами ми підготували «Маніфест Українців Молдови», в якому відображено їх потреби у громадському, мистецькому, інформаційному освітньому та інших сферах життєдіяльності.

 

«Марш вишиванок став одним з наймасовіших заходів в Молдові, присвячених збереженню і розвитку української культури»

 

- Невдовзі відзначатимуть День вишиванки. Чи вважаєте його святом? Носити вишиванку – це не популізм?

- Вишиванка - це символ приналежності до роду і нації, символ української культури, в якому збережений наш генетичний код. Починаючи з 2015 року наша організація в партнерстві з Жіночою громадою українок Молдови щорічно проводить Марш вишиванок в Молдові.

- Він став популярним серед українців Молдови?

- Безумовно, на початковому етапі цей проєкт в Молдові не отримував широкої підтримки, а навпаки сприймався дуже насторожено. З роками він почав набирати все більше і більше уваги та підтримки. Географія учасників вийшла за рамки Кишинева, і щорічно в Марші беруть участь дедалі більше представників з різних районів. Марш вишиванок став одним з наймасовіших заходів в Молдові, присвячених збереженню і розвитку української культури. Щорічно українська діаспора з усього світу в День вишиванки об’єднується у величезному флешмобі. У якій країні б не жили українці, носіння вишиванки – це, перш за все, демонстрація гордості за свою культуру і приналежність до великого козацького роду.


Довідково

Дмитро Лекарцев народився 4 серпня у селі Васілеуць (Молдова). Закінчив Інститут політичних наук та міжнародних відносин (Молдова) та Слов’янський університет Республіки Молдова. Магістр економічних наук. Голова Асоціації української молоді в Республіці Молдова "ЗЛАГОДА", заступник голови Української громади Молдови, редактор інформаційного порталу www.ukrainians.md, Президент Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій  (СКУМО), член Ради Директорів Світового Конгресу Українців, голова Національного Конгресу Українців Молдови.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews