У Чернівцях учасник бойових дій відстояв право на грошову допомогу

23.07.2021 12:58   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Війна – це завжди величезна трагедія для людей. Тож ті, хто нас захищають, заслуговують на справжню винагороду за свій героїзм. Проте інколи трапляються випадки, коли учасники бойових дій не уповні отримують те, що заслужили.

З такою проблемою до Чернівецького місцевого центру з надання БВПД звернувся пан Василь. Клієнт розповів, що він є учасником бойових дій і за ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» йому нараховують та виплачують щорічну разову грошову допомогу до 5 травня. Пан Василь вказав, що за 2020 рік йому виплатили грошову допомогу – 1390 грн., однак це не відповідає нормам законодавства, оскільки не враховано рішення Конституційного Суду України від 27 лютого 2020 року. Як результат, пан Василь недоотримав 6800 грн.

У зв`язку з цим чоловік звернувся до департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради із заявою, але отримав відмову. Мовляв, пану Василю вже виплатили разову грошову допомогу як учаснику бойових дій, у межах бюджетних асигнувань держбюджету, передбачених на вказану виплату. А ще – департамент праці та соціального захисту населення посилався на відсутність коштів.

З цією відмовою пан Василь не погодився і звернувся по допомогу до Чернівецького місцевого центру з надання БВПД. У центрі чоловікові призначили адвоката Василя Мельника. Зібравши всі необхідні докази, адвокат звернувся з позовною заявою до Чернівецького окружного адміністративного суду для поновлення порушених прав клієнта. У позові Василь Мельник просив визнати протиправними дії департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради щодо відмови донарахувати та виплатити пану Василю недооплачену грошову допомогу.

Адвокат акцентував увагу на тому, що Верховний Суд України у своїх рішеннях неодноразово вказував, що відсутність чи скорочення бюджетних асигнувань не може бути підставою для зменшення будь-яких виплат, гарантованих державою.

Розглянувши матеріали справи, суд задовольнив повністю позовні вимоги пана Василя. Визнав протиправними дії департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради щодо відмови у  нарахуванні та виплаті щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком та зобов’язав установу нарахувати та виплатити зазначену вище грошову допомогу.

Справа № 600/1332/21-а

Коментує адвокат Василь Мельник, який співпрацює з Чернівецьким місцевим центром з надання БВПД:

Який порядок отримання разової грошової допомоги до 5 травня?

Виплату разової грошової допомоги до 5 травня здійснює Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій, які розподіляють їх між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у місті (у разі їх утворення) рад (далі – районні органи соціального захисту населення).

Районні органи соціального захисту населення перераховують кошти через відділення зв’язку або установи банків на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами – за місцем їх проживання).

Який строк отримання грошової допомоги?

Особи, які не отримали грошової допомоги, зокрема ті, що набули статусу згідно із ст. 6, 7, 9, 10 і 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до 5 травня включно, мають право звернутися за нею до районного органу соціального захисту населення за місцем реєстрації та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

У яких випадках грошова допомога не виплачується?

Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня або набуття громадянином статусу згідно із ст. 6, 7, 9, 10, 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги. Сума разової грошової допомоги, що належала особі згідно з Законом і залишилася не одержаною у зв’язку з її смертю, не включається до складу спадщини і виплачується батькам, чоловіку (дружині), дітям особи, якій передбачена виплата разової грошової допомоги, або родичам, що проживали разом з нею.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews