У СБУ вважають, що інсталяція "Хохли" художника Івана Салевича може викликати провокації від антиукраїнських сил

19.08.2021 09:04   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Службі безпеки України відреагували на інсталяцію чернівецького художника, де зображені люди у вишиванках, що "стоять на колінах". Робота представлена на виставці до Дня Незалежності у "Вернісажі". Правоохоронці кажуть, що вона може стати приводом для інформаційних атак антиукраїнських сил.

Про це Cуспільному повідомили у пресслужбі обласного управління СБУ.

Правоохоронці кажуть, що через високу ймовірність інформаційних атак та провокацій від антиукраїнських сил, вони попросили художника написати пояснення до твору.

"Не йшлось про заборону показу та не було втручання у свободу творчості", — йдеться в повідомленні СБУ.

Раніше у коментарі Суспільному автор інсталяції Іван Салевич сказав, що понад дві години перебував на допиті в СБУ. Його запитували, чому той використав російський прапор.

Що відомо

  • Інсталяція "Хохли" є частиною виставки до Дня Незалежності України. Вона зображує людей у вишиванках, які стоять на колінах та "спрямовують погляд до Росії". Таким чином Салевич хотів зобразити, що "велика частина українців не визначилася зі своєю національною ідентичністю".
  • Директор галереї Ігор Сорокоумов через інсталяцію звернувся до служби безпеки. Він вважає, що композиція може образити людей.
  • Виставку відкрили 18 серпня. Поруч з інсталяцією Салевича є текстове пояснення.
  • Іван Салевич – заслужений художник України. Автор пам'ятників Паулю Целану та героям Буковинського куреня, які встановлені в Чернівцях.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews